fbpx

Nieuwe voorstelling Vogelvlucht (10+) gebaseerd op live beelden uit Syrië

955161c6-1214-4eeb-9d56-ac935cbde359Een kinderlijke kijk op een verwoestende wereld

Op 11 november – wapenstilstand – gaat de voorstelling Vogelvlucht (10+) in première in Rataplan in Borgerhout. Speelman, het Antwerpse theatergezelschap achter deze nieuwe creatie, vertelt het universele verhaal van twee kinderen. Kinderen die altijd en overal blijven spelen, blijven dromen en vooral blijven hopen, terwijl zij onderdeel zijn van een moordende en verwoestende realiteit. Het stuk is gebaseerd op een zeer bijzonder tv-fragment waarin Syrische kinderen tussen bombardementen door worden geïnterviewd. Hun reactie hierop toont hoe de oorlog een alledaagse realiteit werd in hun jonge leven. Het relativeringsvermogen en de veerkracht van kinderen wordt in deze voorstelling op een speelse manier in de verf gezet en biedt stof tot nadenken voor jong en oud. 

De voorstelling toont het verhaal van twee kinderen die (over)leven in een oorlogssituatie: een moeilijk en gevaarlijk bestaan dat door de personages verrassend naïef en speels wordt opgevat. Vogelvlucht (10+) toont de naïeve opvattingen van kinderen over alledaagse dingen, maar ook over oorlog, het verlies van familie en vrienden en het vluchten uit je huis. 

“Enkele jaren geleden zag ik hoe tijdens een interview met Syrische kinderen een bom op nog geen paar meter van hen inslaat. De kinderen vluchten weg, gelukkig is niemand gewond. Wanneer ze zijn bekomen van de schrik en allemaal veilig zijn, worden ze opnieuw geïnterviewd. Hun reactie zal me altijd bij blijven: hun kinderlijk relativeringsvermogen over de dagelijkse gruwel die ze meemaken, heeft me enorm gepakt. Dat fragment vormt de basis van ons nieuwe theaterstuk Vogelvlucht”, aldus regisseur Stan Reekmans.

Speelse confrontatie

Speelman richt zich voor deze voorstelling op kinderen van de laatste graad van de lagere school, maar evenzeer op volwassenen. Dankzij veel symboliek en fabelachtige videobeelden in een speelse theaterstijl wordt de deur opengezet tot dialoog. De voorstelling wil kinderen en volwassenen laten nadenken over oorlog en de leefomstandigheden van oorlogskinderen. Het is geenszins de bedoeling om het publiek te shockeren, daarom is de omgeving en het verhaal zorgvuldig opgebouwd. Speelman biedt dan ook workshops aan om het thema en de voorstelling te kaderen.

Omkadering

Tijdens deze workshop wordt de dialoog met kinderen aangegaan en worden zij aangezet tot nadenken. De mening van deze kinderen kan mogelijk onze volwassen kijk op de harde realiteit verzachten of juist verbreden.

Asielcentra

“Actueler en relevanter kunnen we vandaag niet gaan”, aldus Reekmans. “Om de voorstelling nog realistischer te maken, spelen we niet alleen in cultuurcentra. We geven ook een aantal voorstellingen op locatie in de asielcentra van Sint-Niklaas, Sint-Truiden en Kapellen. Zeker op deze locaties is omkadering voor het jonge publiek bij de voorstelling aangewezen.”

Over Speelman 

Stan Reekmans werkte jarenlang als freelance acteur-muzikant in het Vlaamse en Waalse jeugdtheater. In 2012 besloot hij zijn eigen koers te varen en richtte hij het nieuwe gezelschap Speelman op in hartje Borgerhout. Sindsdien is Speelman met zijn kleine, integere voorstellingen een vaste waarde in de jeugdtheaterwereld. Speelman kaart thema’s aan die voor iédereen relevant zijn en doet dat door de nodige gelaagdheid aan te brengen in zijn creaties. De pakkende stukken beroeren jong en oud.

Het theatergezelschap maakte ondertussen 4 producties: Do (8+), De Wachters (5+), De Giscorrectie (16+) en hun nieuwste productie Vogelvlucht (10+).


Persvragen en interviews

Voor meer informatie over dit persbericht kan je terecht bij:
Speelman | Stan Reekmans
+32 485 51 46 99
stan@speelmanvzw.be

Reputations | Frederik Picard
+32 (0)496 62 06 94
frederik@reputations.be

Extra informatie theaterstuk:
Regie: Stan Reekmans
Spel: Pieter Piron en Leen Heylen
Muziek: Stan Reekmans
Licht & Geluid: Alexander Coppenolle
Video: Sarah Dusart
Decor: Martijn Megens
Productie: Imelda Kames
Zakelijke coördinatie: Katleen Machiels
Educatieve omkadering/workshop: Gideon Hakker

Inspiratie theaterstuk:
http://bit.ly/2dXNYqg

 

Praktische info
Première vrijdag
11 november 2016 om 14u in Rataplan, Wijnegemstraat 27, Borgerhout

Alle info op www.speelmanvzw.be

Speellijst

 • 10 & 11 nov Rataplan, Borgerhout (familie)
 • 15 nov CC Palethe, Overpelt (school)
 • 17 nov CC Brasschaat (school)
 • 18 nov CC Muze – Heusden-Zolder (school)
 • 21 nov CC ’t Aambeeld – Aartselaar (school)
 • 22 nov CC Nova – Wetteren (school)
 • 25 nov GC Jan van der Noot – Brecht (school)
 • 28 nov GC De Kluize – Oosterzele (school)
 • 29 nov CC Belgica – Dendermonde (school)
 • 1 dec CC Lanaken (school)
 • 2 dec OC De Vonke – Kortrijk (Heule) (school)
 • 5 dec CC De Bogaard – Sint-Truiden (op locatie) (school)
 • 6 dec CC De Steiger – Boom (school)
 • 13 (school), 14 & 15 (school) dec CC Sint-Niklaas – op locatie
 • 16 dec CC Kapellen – op locatie (school)