fbpx
Kerkstraat Plage 2015

200 vrijwilligers maken 3 dagen feest in Antwerpen Noord mogelijk

Kerkstraat PlageOp vrijdag 31 juli, zaterdag 1 en zondag 2 augustus is het weer zo ver: Kerkstraat Plage, een gratis buurtfestival op het Willibrordusplein in Antwerpen Noord waar traditiegetrouw duizenden mensen naar afzakken. De 13de editie van dit gratis festival belooft een klepper van jewelste te worden, met een openluchtfilm (Brabançonne) op vrijdag, rommelmarkt op zaterdag, elke avond buurtrestomuziekoptredens en een overheerlijke brunch en seniorenmiddag met Margriet Hermans op zondag. Op zaterdagavond wisten de organisatoren niemand minder dan het internationaal gerenommeerde dj-duo Balkan Hotsteppers te strikken om het plein helemaal uit zijn dak te laten gaan. Voor elk wat wils dus! Samen met het festival lanceert Wijkcomité Willibrordus een petitie voor een verkeersveiligere Kerkstraat en Pothoekstraat.

Festival gedragen door 200 vrijwilligers

Dat de Willibrorduswijk rond de Kerkstraat en Pothoekstraat in Antwerpen Noord bruist, is al langer geweten. Wijkcomité Willibrordus, de organisator van Kerkstraat Plage, kan rekenen op zo’n 200 vrijwilligers om dit festival tot een succes te maken. “Welke buurt kan er rekenen op zoveel vrijwilligers die bereid zijn hun slaap en tijd te laten om hun buurt 3 dagen te laten feesten? Het is fijn te merken dat elk jaar tientallen nieuwe vrijwilligers ons vrijwilligersteam komen versterken. Mensen met heel verschillende achtergronden en talenten werken samen en leren elkaar zo ook kennen en respecteren. Nieuwe inwoners raken op die manier sneller geïntegreerd in het sociale leven in de buurt. En daar is het ons allemaal om te doen: een positieve sfeer in de stad creëren.”, aldus Frederik Picard van wijkcomité Willibrordus.

Willibrorduswijk levendigste buurt van ’t stad

De laatste jaren kwamen er veel jonge gezinnen in de wijk rond de Kerkstraat wonen. Wijkcomité Willibrordus verenigt deze mensen en organiseert op gezette tijdstippen activiteiten zoals Tango op het plein, Warm Winters Wijkfeest en Kerkstraat Plage, zodat de buren elkaar kunnen leren kennen. Ook de middenstand in de wijk is aan een opmars bezig, met bloeiende horecazaken zoals café De Kroon en restaurant Brutal en het pop-uppark Bar Attak. Ook het buurtcentrum Cortina – volledig gerund door vrijwilligers – lokt wekelijks veel buurtbewoners. Het succes van deze initiatieven heeft alles te maken met de positieve sfeer én inzet in de wijk.

Petitie voor Kerkstraat en Pothoekstraat Zone 30: wijkcomité roept stadsbestuur op tot verkeersveiligere wijk

Tijdens het festivalweekend zullen vrijwilligers van Kerkstraat Plage een badge dragen met de tekst ‘Voor altijd 30. #ZONEkerkstraat.” Daarmee willen ze bezoekers van het festival attent maken op de verkeersveiligheid in de wijk en hen oproepen de petitie te ondertekenen.

Met Kerkstraat Plage zakken er duizenden bezoekers af naar het Willibrordusplein in de Kerkstraat. Het leeuwendeel komt met de fiets of te voet naar het festival. De organisatie hoopt dat alles veilig zal verlopen.

De verkeersveiligheid in de wijk is al jaren een pijnpunt, volgens Frederik Picard van het wijkcomité: “De laatste jaren kwamen er veel jonge gezinnen met kinderen in de wijk rond de Kerkstraat en Pothoekstraat wonen. In de wijk zijn meer dan tien scholen gevestigd. Dat betekent dat er dagelijks honderden kinderen door de Kerkstraat en Pothoekstraat fietsen. Automobilisten worden door de aanleg van de straat bijna uitgenodigd om er een racecircuit van te maken. Bochten worden afgesneden en het ontbreken van een fietspad dwingt de fietser vaak om op het voetpad te fietsen om zo niet overreden te worden. Daar moet dringend iets aan gedaan worden.”

Op de verkeersas waren er de afgelopen jaren verschillende zware verkeersongevallen door overdreven snelheid, zelfs met dodelijke afloop. Zo reed enkele maanden geleden een auto in op enkele klanten van café De Reiger aan de hoek van Stuivenberg en de Pothoekstraat. De straat is op verschillende plaatsen te smal om fietsers en automobilisten veilig samen te laten rijden. De straat is geen voorrangsstraat, waardoor er door de hoge snelheid van het verkeer veel gevaarlijke situaties aan de zijstraten ontstaan.

Het wijkcomité startte een petitie op om het stadsbestuur te vragen om van de Pothoekstraat en de Kerkstraat een Zone 30 te maken. Op die manier kunnen er een aantal noodzakelijke verkeersremmende maatregelen getroffen worden, die nu niet kunnen omdat de straten Zone 50 zijn. “We hopen dat schepen van mobiliteit Koen Kennis onze vraag ter harte neemt. We nodigen hem uit om samen met ons per fiets door de Kerkstraat en Pothoekstraat te rijden om zelf te ondervinden welke verkeersonveilige situaties er zich hier stellen”, zegt Picard.


Persvragen en interviews

Alle artiesten zijn beschikbaar voor interviews. Voor concrete afspraken kan je contact opnemen met Frederik of Joke van Reputations.

Reputations | Frederik Picard
+32 (0)496 62 06 94
frederik@reputations.be

Reputations | Joke Cortens
+32 (0)473 86 38 27
joke@reputations.be