fbpx
Animatiefilm Leopold, koning der Belgen

Animatiefilm Leopold, Koning der Belgen in maart 2018 op televisie

Geschiedenis, humor en animatie: ingrediënten voor nieuwe film over ontstaan van België

Release historische animatiefilm Leopold, Koning der Belgen gerealiseerd via crowdfunding 

Twee jaar hard werken werpt eindelijk zijn vruchten af. In maart 2018 verschijnen de beginjaren van België voor het eerst op televisie. ‘Leopold, Koning der Belgen’ – een animatiefilm van 48 minuten – vertelt het waargebeurde verhaal van de eerste koning van België en zijn worsteling met de Europese grootmachten. De Waalse animatiestudio Mad Cat Studio vertelt op humoristische wijze de historische ontstaansgeschiedenis van België. En die verschilt toch enigszins van wat separatisten steeds herhalen. Televisiezender ARTE kocht ondertussen de film aan en zal ‘Leopold, Koning der Belgen’ in maart 2018 als eerste uitzenden. Pittig detail: de film werd gerealiseerd via crowdfunding. De makers zijn nog op zoek naar een laatste schijf van 15.000 euro.

https://www.youtube.com/watch?v=0EaMzCCa2F0&feature=youtu.be

Belgen en hun (ongekende) geschiedenis

Kennen de Belgen werkelijk de geschiedenis van hun eigen land in tijden van twijfel over haar bestaansrecht? Met deze vraag gingen de kunstenaars en historici van Mad Cat Studio aan de slag en creëerden ze de animatiefilm Leopold, Koning der Belgen.

De animatiefilm richt zich in de eerste plaats op ‘de Belgen’, een volk dat bij elke verkiezing de mogelijkheid van de opheffing van het land bespreekt, maar dat maar weinig van haar ontstaan af weet. “Het zijn de separatisten die telkens het ontstaan van België herleiden tot ‘een onnatuurlijke creatie van vroegere grootmachten’. Om dit tegen te gaan, willen wij mensen de kans geven om dit tijdperk beter te begrijpen door er rechtstreeks in te duiken”, aldus Gilles Delvaulx van Mad Cat Studio.

Leopold, Koning der Belgen“We willen tonen dat België niet zomaar een onnatuurlijke creatie van vroegere grootmachten is”

Laatste oproep voor crowdfunding

De animatiefilm kon enkel maar gerealiseerd worden door de mateloze inzet van het team van Mad Cat Studio en de financiële steun via crowdfunding. Mad Cat Studio doet wil graag nog een laatste keer beroep doen op crowdfunding om de laatste schijf van 15.000 euro bij elkaar te krijgen. “Iedereen die ons dat laatste zetje wil geven, kan dat doen via de website van Gingo Community. Het zou ons enorm verder helpen om ons project te finaliseren”, aldus Delvaux.

De makers: Mad Cat Studio

Mad Cat Studio werd in 2013 opgericht. De animatiestudio bestaat uit acht tekenaars-animateurs, een theatermaker, een scenarioschrijver en een historicus. Ze krijgen de steun van een aantal bedrijven die zijn gevestigd in de Pôle Image de Liège – het Luikse centrum voor de audiovisuele industrie – om hun projecten te realiseren. De combinatie van historici en kunstenaars maakt Mad Cat Studio uniek. Ze zijn perfect geplaatst om cultuur en kennis – die vaak zit opgesloten in onbeweeglijke schilderijen en ontoegankelijke geschiedenisboeken – door middel van film en televisie nieuw leven in te blazen.


Praktische info

Format: Animatiefilm HD in kleur
Duur: 48 minuten
Type: 2D Animatie (handgetekend) Cut-out-stijl (uitgesneden papier, zoals Southpark)
Taal: Frans (Nederlands ondertiteld)
Release: maart 2018 op TV, filmfestivals en in de bioscoop
Crowdfunding: Gingo Community
TrailerYouTube – Vimeo
Making ofYouTube
FacebookpaginaMad Cat Studio


Persmateriaal

Download hier high res beelden uit de trailer en de figuren. De makers van Mad Cat Studio zijn beschikbaar voor interviews.

Bekijk ook het vorige persbericht voor meer achtergrondinfo

Persvragen?

Reputations | Frederik Picard
+32 (0)496 62 06 94
frederik@reputations.be