fbpx

Antwerpen kandidaat gaststad Concours du Meilleur Sommelier du Monde 2019

De Belgische Sommeliersgilde stelt zich met de stad Antwerpen kandidaat om de zestiende editie van het internationale ‘Concours du Meilleur Sommelier du Monde’ in 2019 te organiseren. De winnaar van dit wereldkampioenschap mag zich drie jaar lang de beste sommelier ter wereld noemen. Antwerpen heeft als gaststad één geduchte tegenkandidaat: Bordeaux. Op 5 juni gaat de Belgische Sommeliersgilde de uitdaging aan en verdedigt ze haar kandidatuur op de algemene vergadering van de Association de la Sommellerie Internationale in Belgrado.

Antwerpen kandidaat gaststad Concours du Meilleur Sommelier du Monde
Association de la Sommellerie Internationale

Het wereldkampioenschap is een initiatief van de Association de la Sommellerie Internationale en bekroont om de drie jaar de beste sommelier ter wereld. De associatie werd in 1969 opgericht door 4 landen, waaronder België. Ondertussen beschikt de organisatie over een wereldwijd netwerk met 57 aangesloten landen. In 2019 is het precies 50 jaar geleden dat de eerste editie werd georganiseerd, en wel in Brussel. Net daarom wil de Belgische Sommeliersgilde het Concours in 2019 graag naar Antwerpen halen.

Internationale exposure

Het internationale evenement brengt bijzonder veel aandacht met zich mee; een groot aantal journalisten reist mee met de kandidaten uit de 57 verschillende landen. Zij zorgen voor veel exposure van zowel de wedstijd als van de stad waarin het Concours plaatsvindt. De horecasector hecht veel belang aan de titel van beste sommelier ter wereld, wat ervoor zorgt dat het evenement wereldwijd zeer hoog aangeschreven staat. In 2013 eindigde de Belg Aristide Spies op een knappe derde plaats, de hoogste ranking die België ooit haalde op het Concours.

William Wouters, de voorzitter van de Belgische Sommeliersgilde en vroegere eigenaar van het Antwerpse wijnrestaurant Pazzo, is zelf erg enthousiast over de kandidatuur. Wouters nam zelf twee keer deel aan het Concours en behaalde in 1995 een verdienstelijke vijfde plaats. Vandaag woont Wouters in Portugal en verbouwt hij op zijn domein ‘Filipa Pato – William Wouters’ zijn eigen wijn.

Op het Concours verwachten we zo’n 300 professionals van over heel de wereld. Die willen we graag kennis laten maken met onze gastronomie, ons rijke culturele erfgoed en de passie van de Antwerpenaar. Antwerpen heeft alles om van deze jubileumeditie een onvergetelijk evenement te maken.
Verdediging van de kandidatuur

Op 5 juni zal William Wouters samen met Frederik Picard – organisator van o.a. tastingfestival Meug – de Belgische kandidatuur verdedigen op de algemene vergadering van de Associatie in Belgrado. Diezelfde dag valt ook meteen de beslissing of het Concours in 2019 naar Antwerpen komt. De Belgische Sommeliersgilde hoopt uiteraard op een positief antwoord. Voor Wouters is juni bovendien een maand vol uitdagingen: vlak na Belgrado vertrekt hij alweer naar de Rode Duivels, want Wouters is ook de chefkok van ons nationaal elftal.

Kandidatuur Belgische Sommeliersgilde

Verdediging dossier op 5 juni 2016 in Belgrado

Bekendmaking dezelfde dag

Persvragen en interviews

Wil je meer informatie over de kandidatuur van de Belgische Sommeliersgilde? Contacteer dan Frederik Picard:

Reputations | Frederik Picard
+32 (0)496 62 06 94
frederik@reputations.be