fbpx

Antwerp Poster Festival inspireert met grafisch talent

Zaterdag 9 maart openen de deuren van de eerste editie van het Antwerp Poster Festival (APF). Eén week lang zal APF nationale en internationale ontwerpers inspireren en motiveren via workshops, lezingen en een postertentoonstelling. Het doel? Grafisch ontwerp, creatief denken en samenwerken in Antwerpen stimuleren.  

Een krachtig en simpel medium

Het Antwerp Poster Festival is een initiatief van ssnn, een grafisch bureau uit Antwerpen, gerund door de twee jonge ontwerpers Tom Tiepermann (26) en Dennis Janssens (25). Ze lanceerden een internationale oproep gericht aan creatievelingen om kleur te bekennen in de vorm van een poster en die in te sturen voor het festival. Het thema van de eerste editie is ‘Show Your Colours’, waarbij de ontwerper gevraagd werd wat hem of haar drijft en interesseert.
Wij maken deel uit van een generatie die de overgang van print naar digitaal bewust heeft meegemaakt. We merken dat posters langzaamaan uit het straatbeeld verdwijnen terwijl het net zo’n krachtig en simpel medium is om je boodschap aan de man te brengen. Via APF willen we de poster opnieuw laten opleven en hopelijk de impact van print aan het publiek overbrengen.”, vertelt organisator Dennis Janssens.

Geen landgebonden maar thematische stijlen

De jury bestaat uit vier grafisch ontwerpers uit België en Nederland: Tom Hautekiet (www.kiet.eu), Nana Esi en Sophie Keij van Atelier Brenda en Pieter Vos van het Rotterdamse design bureau 75B. Zij selecteerden uiteindelijk 50 posters uit 12 verschillende landen. Niet alleen uit Europa maar ook bvb. Amerika en Japan.

“Ik was erg onder de indruk van de kwaliteit van de ontwerpen. Heel veel verschillende stijlen die niet zozeer landgebonden zijn maar eerder thematisch. Je herkent meteen bepaalde genres zoals bvb. posters voor technofestivals of posters voor tentoonstellingen van kunstscholen. Het is dan aan de jury om te gaan kijken wie er binnen dat genre écht kwalitatief werk heeft gemaakt. Elk jurylid bekeek het vanuit zijn of haar eigen werkveld en achtergrond.”, vertelt Nana Esi van Atelier Brenda.

Shun Ishizuka (JPN)
Joseph Lebus (UK)
Ontwerp je eigen poster tijdens het openingsfeest

Op de openingsavond, zaterdag 9 maart, kan je vanaf 19 uur alle ontwerpen bekijken in de Spéciale Belge Taproom in PAKT, een creatieve hotspot in Antwerpen. Laat de verrassende ontwerpen je inspireren en geniet van de heerlijke gerechtjes van Kasserol. Een ‘groene’ foodtruck die werkt met groenten van een eigen boerderij. Die avond kan je zelf ook aan de slag gaan en op artisanale wijze je eigen poster ontwerpen en drukken met Superdruk.

Inspirerende lezingen en workshops

De tentoonstelling is dagelijks (gratis) te bezoeken tussen 12 en 22 uur in Spéciale Belge (PAKT). Maar er zijn gedurende de week ook inspirerende workshops en lezingen. De workshop op 10 maart  ‘The colour show’ door Kabinet Studio is reeds uitverkocht. In deze workshop ontwerpen deelnemers hun eigen unieke poster met een RISO printer die zorgt voor rijke, levendige kleuren en een specifieke structuur.
Voor de lezingen kan je nog steeds inschrijven via apf.design. Zo is er dinsdag 12 maart in PAKT de lezing over bier en branding door onder meer de design studio Toykyo en Duval Branding. Op woensdag 13 maart kan je komen luisteren naar een reeks van lezingen over design door opvallend veel vrouwelijke designers, die toch minder vaak ‘in the picture’ staan in de grafische wereld. Je kan je ook nog steeds inschrijven voor de laatste workshop ‘Abstract poster collage’ op 15 maart door Marie Bernard. De computer gaat aan de kant en met materialen zoals een schaar, papier en lijm creëer je zelf een ontwerp voor een poster.

Unieke catalogus

Alle geselecteerde ontwerpen werden gebundeld in een unieke catalogus waarvoor 27 soorten papier gebruikt werden van Antalis Munken. De catalogus, gedrukt door Antilope De Bie zal exclusief in de bookshop van APF te koop zijn.

Programma

De postertentoonstelling is elke dag van 9 tot 17 maart doorlopend te bekijken tussen 12 en 22 uur (gratis)

9 maart: openingsavond (20u – gratis)
10 maart: workshop ‘Riso printing’ door Kabinet (UITVERKOCHT)
12 maart: Lezing ‘Bier en branding’ (18.30u – 22.00u / PAKT / tickets te koop)
13 maart: ‘Lezingen over design’ (18.30u- 22u / PAKT / tickets te koop)
15 maart: workshop ‘Abstract poster collage’ door Marie Bernard (11u-18u / PAKT / tickets te koop)
16 maart: Closing party (23u / Museumcafé Pixel / gratis)

Persvragen of interviews?
Tom Tiepermann
Tel: +32 (0) 473 27 28 26
tom@apf.design

APF | ssnn
Lange Lobroekstraat 41-45
2060 Antwerpen

Reputations | Frederik Picard

Zaakvoerder
Tel +32 (0) 496 62 06 94

frederik@reputations.be
www.reputations.be