fbpx
Arran A La Belge

Nieuwe Arran A La Belge combineert Schotse en Belgische traditie

Nieuwe Arran A La Belge combineert Schotse en Belgische traditie

Schotse whisky Arran A La Belge gerijpt op Geuzevat Cantillon in primeur op Tastingfestival Meug

Wat krijg je als je een twaalfjarige Schotse Arran Single Malt laat rijpen op een vat Oude Kriek van de Brusselse geuzebrouwerij Cantillon? Arran A La Belge! De samenwerking tussen Cantillon, Arran en Whisky A La Belge leidde tot een uitzonderlijke botteling met een unieke smaak. Deze Schotse whisky met een Belgische twist zal voor het eerst te proeven zijn op zaterdag 24 februari tijdens het Meug Tastingfestival in Antwerpen.

Whisky meets Kriek

De standaardrijping van whisky gebeurt meestal in een ex-bourbonvat of een ex-sherryvat. De laatste jaren zijn er echter meer en meer experimenten met rijping en finishes op allerlei soorten vaten, om extra smaken te creëren in de whisky. Whisky die een tweede rijping of finish krijgt op een biervat is echter zeldzaam.

Als rechtgeaarde Belgen en drankliefhebbers waren de heren van Whisky A La Belge dan ook erg geïnteresseerd in de mogelijkheid van zo’n unieke rijping. “We gingen op zoek naar een whisky van goede kwaliteit, met een zekere leeftijd en eigenheid, maar die in het smaakprofiel nog open genoeg was om de finish van het Kriekvat te laten voelen.”, aldus Jeroen Van Dyck van Whisky A La Belge. Na veel zoekwerk en proeven met behulp van samples van een schotse broker werd uiteindelijk een Arranvat van 12 jaar oud gevonden dat nog potentieel had om verder te rijpen.

De volgende stap bleek een pak moeilijker dan verwacht: een geschikt biervat vinden. Na een zestal maanden was er eindelijk licht aan het einde de tunnel: Cantillon kon overtuigd worden om mee te stappen in het unieke verhaal.

Arran A La Belge

Unieke liefde

Het kriekvat werd getransporteerd naar Schotland en toen begon het spannende wachten. Na één maand werd een sample toegestuurd. De gele kleur was veranderd en een lichtroze schijn begon zich duidelijk in te zetten in de whisky. De eerste proefsessie was een succes. Er was een duidelijke verandering in het smaakprofiel te merken. “Niet veel meer dan een paar maanden was nodig om een unieke liefde tussen twee dranken te creëren.”, volgens een enthousiaste Van Dyck.

Arran A La Belge sample

Art niveau én Schots

De whisky wordt aangeboden in een niet-alledaagse verpakking: een box van twee flesjes Arran A La Belge van 35cl, samen met twee flesjes Oude Kriek Cantillon van 37,5cl. Zo kan de unieke smaakcombinatie nog beter ervaren worden. Tegelijk werd er gekozen voor een keuze in vormgeving die duidelijk Belgisch geïnspireerd is. Het resultaat is een frisse kijk op Art Nouveau, met unieke etiketten voor zowel het bier als de whisky, die naar elkaar refereren.

Whisky A La Belge?

Vier Belgische drankliefhebbers vatten het originele project aan om een reeks unieke whiskybottelingen uit te brengen, waarbij een whisky telkens wordt gefinished op een Belgisch biervat. Zowel de whisky als het bier zal iedere keer variëren, wat gelimiteerde en eenmalige bottelingen oplevert. Achter Whisky A La Belge zitten Jori Aerden (Gaga), Jeroen Van Dyck (Meug), Ken Van Eesbeek en Tom Van Gyseghem (Thistle).

Praktisch

Lancering Arran A La Belge op Tastingfestival Meug 2018

Meug Tastingfestival
Zaterdag 24 februari | 14u – 22u
Alle info op www.meug.be

Verkoop
Alle info op www.whiskyalabelge.be

Persvragen of interviews?

Reputations | Frederik Picard

Tel +32 (0) 496 62 06 94
frederik@reputations.be
www.reputations.be