fbpx

Bedtime: van een brede nationale doelgroep naar een specifieke regionale doelgroep

klanten cases bedtime logo full colour rgb

Bedtime is een Belgische slaapspeciaalzaak met winkels in Essen en Edegem. Bedtime verkoopt een ruim aanbod aan producten die het slaapgenot perfectioneren. De producten zijn steeds van hoge kwaliteit: enerzijds verkoopt Bedtime de eigen productlijn Sleep&Dream, anderzijds verkoopt het merkproducten in het hogere segment. De winkels geven een totaalbeleving aan slaapcomfort en inspireren klanten om de ganse slaapkamer om te toveren.

In de beddensector geldt een moordende concurrentie. Beddenwinkels, slaapboetieks, grote ketens, woonwarenhuizen, maar ook bedproducenten zelf dingen naar de aandacht van de consument. Er wordt massaal geadverteerd en met kortingen gegooid om zo de aandacht van zo veel mogelijk mensen te krijgen.

Zulke grootschalige en vaak ook agressieve reclamecampagnes beïnvloedden ook de communicatiestrategie van Bedtime. De slaapspeciaalzaak wilde niet achterblijven en besloot om haar advertentiebudget gedeelteijk in zetten op nationale mediakanalen. Zulke media zijn een pak duurder dan lokale of regionale media, maar de verwachting was dat Bedtime daardoor ook klanten buiten de regio zou kunnen aantrekken.

Niets was minder waar. Uit een analyse van de verkoopcijfers achteraf bleek dat het afzetgebied van de twee zaken beperkt bleef tot een straal van 30 kilometer. het Adverteren buiten die regio’s rond de twee winkels had geen enkel effect gehad. Meer zelfs: door meer in te zetten op regionale naamsbekendheid en lokale verankering zou de omzet aanzienlijk kunnen stijgen.

In 2018 werd de marketing- en communicatiestrategie van Bedtime grondig bijgestuurd. We ontwikkelden na een uitgebreide werksessie met het ganse team een Reputatiewijzer die de basis legde voor een nieuwe marketingstrategie. We begeleidden Bedtime bij het rekruteren en opleiden van een nieuwe MC-medewerker. Zij kreeg de taak om de nieuwe merkstrategie en rebranding in praktijk om te zetten.

Marktonderzoek wees uit dat de slaapspeciaalzaak zich makkelijk van haar concurrenten kon onderscheiden door te focussen op de excellente service die ze biedt en maximaal in te zetten op babyboomers in het hogere segment, een doelgroep die in grote mate aanwezig is in de regio van Essen en Edegem. Bedtime staarde zich niet langer blind op de concurrentie van discounters en woonwarenhuizen, maar besloot zich als slaapspecialist enkel nog te richten op mensen die kwaliteit, persoonlijk advies en service hoog in het vaandel dragen. Zo evolueerde Bedtime van een brede nationale doelgroep naar een specifieke regionale doelgroep.

Ondertussen heeft Bedtime een nieuw logo en huisstijl geïmplementeerd, een nieuwe website gecreëerd, werden de winkels gerestyled, en liepen er on- en offline rebrandingscampagnes. We ondersteunen Bedtime verder in het opzetten van campagnes en gerichte marketingacties.