31 jul Belgitude in mediaconsumptie: Belgische content scoort
Belgen houden van programma’s over zichzelf in de media
Wist je dat 78% van de Belgen zich sterk aangesproken voelt door tv- of radiocontent die rechtstreeks te maken heeft met België of zijn inwoners?
Dat blijkt uit een studie die reclameregie RMB uitvoerde eind 2019 en publiceerde op 15 juli 2020, gebaseerd op een steekproef van ruim 3000 respondenten tussen 16 en 64 jaar oud. De ‘Belgitude’ is vooral groot rond sport-content of content op artistiek vlak: dan pronken de Belgen graag met hun afkomst. TV- en radioformats die daar op inspelen, werken dan ook erg goed. De studie toont aan dat inspelen op dat gevoel, met labels als ‘Dit is Belgisch’, een slimme keuze is.
Vlaming of Waal: op vlak van aantrekkelijkheid van Belgische content is er quasi geen verschil. We vinden onze eigen roots allemaal best aantrekkelijk. Toch zijn er een aantal verschillen op te tekenen.
TV-content
- Mannen zijn nog iets meer chauvinistisch dan vrouwen
- Het ‘Belgitude’-gevoel groeit naarmate we ouder worden
- Jongeren tussen 16 en 24 jaar worden vooral aangesproken door content die Belgisch talent of ondernemers ondersteunt
- Walen houden nog iets meer van TV-formats over Belgen en Belgische artiesten, terwijl Vlamingen nog meer houden van Belgische fictie en buitenlandse programma’s aangepast aan de Belgische context
Radio-content
- Ook hier zijn mannen nog iets meer chauvinistisch dan vrouwen
- Het ‘Belgitude’-gevoel groeit ook hier naarmate we ouder worden
- Programma’s met lokaal talent en Belgische ondernemers scoort ook op de radio nog beter bij jongeren tussen 16 en 24 jaar
Conclusie
Het onderzoek van RMB toont aan dat contentformats met een lokale verankering erg aantrekkelijk zijn voor Belgische mediaconsumenten. Contentformats met een Belgische insteek hebben een hoge aantrekkingskracht. Lokale fictie, programma’s over ons land, buitenlandse programma’s in een Belgisch jasje, programma’s met Belgische artiesten, lokale talentenjachten of programma’s die ondernemers van bij ons steunen: allemaal formats die een hogere betrokkenheid en engagement genereren bij de Belgische kijker of luisteraar.
Belgisch chauvinisme boven!
Marketeers zijn zich al langer bewust van de kracht van het chauvinistische denken. Het concept wordt veelvuldig toegepast. Initiatieven zoals ‘Ik koop Belgisch’, Unizo’s ‘Winkelhier’ en ook Donald Muylle’s gevleugelde woorden “Wij maken uw keuken in België” in zijn spots voor Dovy Keukens (visueel prachtig ondersteund door de Belgische driekleur in de vorm van een aubergine, een gele en een rode paprika op zijn keukentafel te plaatsen…): het zijn allemaal formats die inspelen op de lokale verankering om zo verbinding met de Belgische consument te genereren. Ga er dus creatief mee aan de slag!
Over het onderzoek
MXtend is een studie van RMB uitgevoerd in oktober 2019. Dit nationale marktonderzoek is gebaseerd op een steekproef van 3.030 respondenten. Alle respondenten zijn tussen 16 en 64 jaar. MXtend is een van de meest volledige crossmediastudies in België. Ze meet en analyseert de consumptie van de 5 belangrijkste ‘content’-media van de Belgen op een gemiddelde dag (video, audio, websites, social media en pers). De studie omvat ook een luik over de houding van de Belgen ten opzichte van actuele thema’s en hun consumptiegedrag in enkele diensten- of FMCG-sectoren.