fbpx

Switch naar poolingsysteem van pallets leidt tot besparing van 46% CO2-uitstoot

1280px-CHEP_(Brambles)_logo.svg

Besparing 46% CO2-uitstoot dankzij palletpooling

Nieuwe samenwerking Aviko en CHEP Benelux heeft mega-impact op milieu

Mechelen, 25 sep. 2018 – De Nederlandse aardappelproducent Aviko en CHEP Benelux, aanbieder van logistieke verpakkingen voor de supply chain, sloten onlangs een samenwerking af voor de Europese verspreiding van aardappelproducten op de typische blauwe CHEP-pallets. De deal heeft een gigantische impact op het milieu: door in te stappen in het wereldwijde circulaire poolingsysteem van pallets van CHEP, bespaart Aviko maar liefst 786 m3 hout en reduceert het 889 ton CO2. “Ook wij waren verbaasd over de cijfers uit de ISO-analyse. Door deze nieuwe, geïntegreerde aanpak in onze supply chain maken we écht het verschil”, aldus transportmanager Frank Scholten van Aviko.

Aviko

Het Nederlandse Aviko is Europees marktleider en één van de vier grootste aardappelverwerkers ter wereld. Het bedrijf verwerkt en transporteert jaarlijks meer dan 1,6 miljoen ton aardappelen naar meer dan 110 landen. Een efficiënt en kwalitatief hoogstaand supply chain management is dan ook onontbeerlijk om als bedrijf te kunnen blijven groeien.

Door over te schakelen naar een uniform circulair poolingsysteem van pallets(delen en hergebruiken van pallets) kan Aviko haar transporten vanuit haar 6 productiesites in 4 landen naar haar afnemers veel efficiënter organiseren. De geïntegreerde aanpak, waarbij de planning van bestaande transporten door CHEP werd doorgelicht en geoptimaliseerd, in combinatie met standaardisatie van pallets in de volledige supply chain, heeft positieve gevolgen voor het bedrijf.

Dankzij die standaardisatie en verhoging en opvolging van de palletkwaliteit, kunnen de pallets vanaf nu nog eenvoudiger worden verwerkt in de warehouses van Aviko. Naast de tijdsbesparing in handling en administratie die wordt gerealiseerd, heeft de nieuwe samenwerking ook een grote, positieve impact op mobiliteit en het milieu:

  • De omschakeling van houten wegwerppallets naar het circulaire poolingsysteem van CHEP betekent een besparing van 786 m3 hout per lifecycle, meer dan 500 bomen. (-242%)
  • Door het wegvallen van retourtransporten van gebruikte retourpallets spaart Aviko 889 ton CO2 uit, equivalent aan de CO2-uitstoot van 10.000 vrachtwagens die het traject Antwerpen-Rotterdam afleggen. (-46%)
  • Deze cijfers zijn het resultaat van een lifecycle analyse tussen ruilpallets en pooling voor het totale palletvolume dat Aviko voor zijn activiteiten gebruikt.

“We gaan nu verder en kijken uit naar echte transportsamenwerkingen met andere producenten en vervoerders. Wij geloven dat dat dé manier is om de mondiale mobiliteitsuitdagingen samen aan te pakken.”

Frank Scholten – Aviko

In een volgende fase wordt een verdere diepgaande analyse van de verschillende transporten van Aviko gemaakt, die moeten leiden tot transportsamenwerkingen met andere bedrijven om zoveel mogelijk lege transporten te vermijden. “CHEP wil de supply chain van al haar klanten efficiënter én duurzamer maken. Door onze diepgaande analyses van data en ons wereldwijde netwerk hebben we de slagkracht om beide zaken te realiseren”, aldus Yoni Van der Veken, Country General Manager van CHEP Benelux.

Frank Scholten van Aviko is opgetogen over de nieuwe samenwerking: “In 2014 kregen we onze eerste Lean & Green Award omdat we bewust zoeken naar mogelijkheden om onze logistiek minder belastend te maken voor de omgeving. De samenwerking met CHEP past helemaal in onze visie. Bovendien verhoogt hierdoor de kwaliteit en uniformiteit van de service aan onze klanten. We gaan nu nog een stap verder en kijken uit naar echte transportsamenwerkingen met andere producenten en vervoerders. Wij geloven dat dat dé manier is om de mondiale mobiliteitsuitdagingen samen aan te pakken.”

Over CHEP

CHEP is een wereldwijde leverancier van supply chain-oplossingen voor de sectoren consumptiegoederen, vers voedsel, dranken, productie en detailhandel in meer dan 60 landen. CHEP biedt een breed scala aan logistieke en operationele platforms en ondersteunende diensten die zijn ontworpen om de prestaties te verbeteren en het risico te verlagen en tegelijk de duurzaamheid van het milieu te verbeteren. CHEP’s 12.500 medewerkers en ongeveer 300 miljoen herbruikbare platforms (pallets en containers) leveren een uitgebreide dekking en uitzonderlijke waarde, en ondersteunen meer dan 500.000 klantcontactpunten voor wereldwijde merken. CHEP maakt deel uit van de Brambles Group, de exploitant van een portfolio met IFCO, de leidende leverancier van herbruikbare plastic containers (RPC’s) in de wereldwijde vers voedselketen, evenals gespecialiseerde containerlogistieke bedrijven ten dienste van de automobielsector. Bezoek www.chep.com voor meer informatie over CHEP. Ga voor informatie over de Brambles Group naar www.brambles.com.

Persvragen of interviews?

CHEP | Collin Van Loon

Marketing Manager,
CHEP Benelux / France
Tel +32 (0) 473 68 37 77
collin.vanloon@chep.com
www.chep.com

Reputations | Frederik Picard

Marketing- en communicatiebureau
Reputations
Tel +32 (0) 496 62 06 94
frederik@reputations.be
www.reputations.be