fbpx

Carter’s Jenever blaast dranktype nieuw leven in

Antwerps smaakbureau Meug zet met Carter’s Jenever dranktype terug op de kaart

Meug lanceert eerste eigen jeneverbotteling op basis van… bier
Carter's Jenever - Run it twice - Meug
Antwerpen/Malle, 14 april 2023 – Associeer jij jenever ook met kerstmarkten, bruine cafés en oude mannen? Je bent niet alleen. Nochtans is de sterke drank zoveel meer dan dat. Daarom lanceert Antwerps smaakbureau Meug vandaag zijn eerste eigen jeneverbotteling. Met Carter’s Jenever wil Meug mensen de eeuwenoude spirit laten herontdekken. Bier vormt de basis van de frisse jenever, die exclusief gebotteld werd in 165 flessen. Vandaag kreeg de pers als eerste de kans om de nieuwe botteling te proeven: puur, on the rocks én in de mix.
Make Jenever Great Again
Terwijl whisky en gin hip en trending zijn, heeft jenever al jarenlang te kampen met een stoffig imago. De sterke drank wordt meestal geassocieerd met kerstmarkten, bruine cafés en oude mannen. De jenevermarkt lijkt stil te staan en we drinken er alsmaar minder van.
Zonde, vindt Antwerps smaakbureau Meug. Met hun eerste eigen jeneverbotteling wil Meug jenever terug op de kaart zetten. Jeroen Van Dyck, managing partner bij Meug: “Met Carter’s Jenever wil Meug terug vernieuwing en fun brengen in jenever. Jenever is een superveelzijdige drank die je in de winter én zomer kan drinken, zowel puur, on the rocks als in een cocktail. Carter’s Jenever is geen ouderwetse jenever uit grootvaders tijd, maar een ambachtelijke botteling, die ook een jong publiek zal aanspreken.”
De bedoeling was om een echte ‘kaartersjenever’ te bottelen, zo eentje waar je met plezier tijdens het kaarten van drinkt en waar je snel een tweede glaasje van neemt. “Vandaar ook de naam: Carter’s Jenever en de ondertitel #1 Run it twice”, vervolgt Jeroen.
Duurzame jenever op basis van… bier
Ook in de samenstelling brengt Meug een frisse wind. Graan is – net als bij elke jenever – het hoofdingrediënt, maar Carter’s Jenever startte zijn leven als bier! Het speciaalbier Tornado ’67, gebrouwen door Dimitri Hermans en het huisbier van restaurant Tine’s Stoof in Malle vormt de basis. Dimitri vertelt: “Voor corona haden we veel bier ingekocht dat voorbij vervaldatum was. Normaal wordt dat weggegooid, maar als basis voor een spirit is het perfect bruikbaar. ‘Run it twice’ is daar ook een knipoog naar.”
Domein Walterus, een ambachtelijke destilleerder uit Lille, liet er vervolgens zijn destilleerkunsten op los. Reinout Moonen licht een tipje van de sluier: “We kwamen met het idee om er moutwijn, Belgische hop en een distillaat van jeneverbes aan toe te voegen, zodat het officieel jenever mag heten.”
Meug bottelde 165 exclusieve flessen van deze Carter’s Jenever. De bedoeling is dat dit de eerste jenever wordt in een reeks. Vorig jaar in mei lanceerde Meug ook al zijn eerste eigen whiskybotteling Carter’s Whisky.
1 jenever, 4 keer anders
Vandaag kreeg de pers als eerste de kans om de Carter’s Jenever te proeven én hun vooroordelen van de kaart te vegen.
Hoe hij smaakt? Als een mengeling van smaken, maar vooral fris en crispy, vertelt Jeroen. “Fijnproevers kunnen waarschijnlijk proeven dat we bier als basis gebruikten. Maar je hoeft geen bierdrinker te zijn om Carter’s Jenever te kunnen smaken.
Hoe hij het bést smaakt? “Je kan Carter’s Jenever perfect puur drinken, maar in de mix komt hij het best tot zijn recht. Met je favoriete tonic bijvoorbeeld, of in combinatie met bier. Dat kan met een Tornado ’67, maar ga vooral voor je eigen smaak en maak je eigen, originele mix!”, tipt Jeroen.
1. Carter’s Jenever neat
Drink je Carter’s zoals je denkt dat je een jenever drinkt, maar please don’t do shots: drink met kleine slokjes en geniet ervan!
2. Carter’s Jenever on the rocks
Je wil het wat zomerser? Serveer je Carter’s gerust over een blokje ijs. De fles is van jou, doe er mee wat je wilt!
3. Carter’s Jenever met bier
Weet jij nog wat een duikboot is? Neem je favoriete bier en doe het in een nét iets te groot glas. Schenk vervolgens je Carter’s in een jeneverglaasje dat in je bierglas past. Laat je jeneverglaasje vervolgens in je bierglas zinken. Schol!
4. Carter’s Jenever cocktail Black Jack
  • 5cl Carter’s Jenever
  • 1cl Cherry Brandy
  • 1.5cl Creme de Cassis
Stirren met ijs en serveren in een klein martiniglas met een citroenzeste.
De Black Jack is een klassiek recept waar normaal gezien gin voor gebruikt wordt. De suggestie om Carter’s Jenever in dit recept te gebruiken kwam van Matthias Soberon (servedbysoberon) en we finetuneden het recept verder naar de smaak van Carter’s Jenever.
De Carters’s Jenever is exclusief te verkrijgen bij whiskyspeciaalzaak Dims Dram in Malle (www.tinestoof.be/dims-dram) en online via de website van Meug: meug.be.

OVER MEUG
Meug is een smaakbureau gespecialiseerd in drankbeleving. Al enkele jaren vormt Meug een groeiende community voor en tussen mensen die openstaan voor een unieke smaakbeleving. Met Meug willen we het verschil maken voor mensen die geïnteresseerd zijn in dranken. Meug staat garant voor een plezierige en kwalitatieve drankbeleving. De combinatie van verhalen, beleving en productkennis maken van Meug dé referentie voor smaakbeleving in drank. Zowel particulieren als professionals kunnen bij Meug terecht voor tastings, festivals, een activiteit op maat, achtergrondinfo of professionele ondersteuning op vlak van drank en smaak.

PERSVRAGEN?

Jeroen Van Dyck
+32 479 32 02 66‬
jeroen@meug.be