fbpx
Buurt in Bloei_groene bib

Case: District Antwerpen

District Antwerpen is een van de 9 districten van stad Antwerpen en zorgt mee voor een bruisende, leefbare en moderne stad. In alles wat district Antwerpen doet wil het inwoners met elkaar verbinden. Sinds enkele jaren zet het district in op het vergroenen, ontharden en verkoelen van buurten en straten. Via het project ‘Buurt in Bloei’ krijgen bewoners ondersteuning voor kleine groenprojecten zoals geveltuinen, groenslingers en het beplanten van boomvakken.

District Antwerpen
De persacties maakten het Kiel warm voor Buurt in Bloei. Dat merkten aan de positieve reacties tijdens de acties én nadien: er waren veel meer aanvragen voor groenprojecten op 't Kiel.

Vraag

Wat is jullie uitdaging?

In 2022 wilde het district het project ‘Buurt in Bloei’ extra onder de aandacht brengen bij inwoners van het Kiel. Naast de algemene communicatie miste het district concrete events om Buurt in Bloei op een originele manier in de kijker zetten. District Antwerpen klopte bij ons aan om 3 guerrilla-acties te bedenken en uit te rollen. Het doel? Zo veel mogelijk aandacht trekken van de pers én Kielenaars en interesse wekken voor Buurt in Bloei.

Antwoord

Hoe pakt Reputations de uitdaging aan?

District Antwerpen wilde in de eerste plaats awareness voor het project. Daarom kozen we om de guerrilla-acties vooral op media te richten en te denken vanuit wat de meeste nieuwswaarde in zich heeft. Om zeker lokale pers te bereiken, kreeg elke actie een lokale toets: we kozen voor een bekende locatie op ’t Kiel, werkten samen met partners uit de buurt en gebruikten Antwerpse Moederdag als pershaakje.

Aanpak

Wat waren de volgende stappen?

Voor de eerste actie in april gaven we het bekende Beerschot-stadion een groene (digitale) make-over. Daarmee wilden we vooral inspelen op het verrassingseffect en awareness voor het project. Het spectaculaire beeld werd verspreid naar de pers en op sociale media.
In mei creëerden de leerlingen van basisschool Creatopia een droomspeeltuin vol groen en vlinders. Tijdens een persevent en gezellige picknick ontdekten kinderen en ouders het effect van meer groen in hun buurt.
Voor de derde actie op (Antwerpse) Moederdag in augustus kleurde de bibliotheek Kielpark helemaal groen. Samen met brouwerij Anders! kleedden we de gevel van de bib aan met een muur van bierbakken, met daarin plantjes en bloemen. Elke Kielenaar die langskwam, kreeg gratis groen mee naar huis. Op een infostand in de bib kwamen inwoners alles te weten over Buurt in Bloei én konden ze meteen een gratis geveltuin, groenslinger of boomvak aanvragen.

Naast het bedenken van het creatief concept, zorgden we bij elke actie ook voor de praktische organisatie, de zoektocht naar partners en de communicatie in de pers en op sociale media.

Resultaat

Waarmee ging de klant naar huis?

De 3 guerrilla-acties werden goed opgepikt door de pers. Dankzij de acties zagen inwoners van het Kiel het effect van meer groen en zijn ze beter geïnformeerd over de mogelijkheden om hun buurt te vergroenen.
Maar daar bleef het niet bij: na de acties was er ook een duidelijke stijging in het aantal aanvragen voor groenprojecten op het Kiel. Het groene resultaat in postcode 2020 kan je binnenkort bewonderen!

Cijfers

Enkele facts & figures

- Aantal persartikels: 14
- Tussen maart-september 2022 waren er 269 aanvragen voor groenslingers, geveltuinen en boomvakken.
- 34% van die aanvragen kwam uit postcode Kiel.
- Tijdens en vlak na actie 3 vroegen 52 Kielenaars meteen een groenproject aan.

Zelf inspiratie nodig voor een actie die de pers haalt? We bedenken graag een creatieve, nieuwswaardige actie én rollen ze ook voor je uit.

Woon je in district Antwerpen en wil je ook genieten van meer groen in jouw buurt? Vraag jouw gratis geveltuin, groenslinger of boomvak aan via www.buurtinbloei.be.