fbpx

CHEP zet verdere stappen naar regeneratieve supply chain

Besparing van 10,2 ton CO2, 31,3 gigaliter water en 8 miljoen bomen op 5 jaar tijd

besparing_8miljoen_bomen

Brambles Limited, moederbedrijf van CHEP dat op zijn beurt gekend is van duurzame supplychainoplossingen en de blauwe poolingpallet, publiceert nu zijn duurzaamheidsrapport voor 2020. Dat rapport geeft een overzicht van alle resultaten die het bedrijf behaalde sinds de lancering van zijn ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen in 2015. Daarnaast zoomt het rapport in op de toekomstvisie en volgende fase in het duurzaamheidstraject: een pioniersrol opnemen in een regeneratieve supply chain.

Grootse prestaties dankzij duurzaamheidsprogramma voor 2020
In 2015 lanceerde Brambles zijn duurzaamheidsstrategie ‘Better Planet, Better Business, Better Communities’ en zijn doelstellingen voor 2020.
Deze worden ook door dochterbedrijf CHEP onderschreven. CHEP is een pionier van de circulaire deeleconomie dankzij zijn concept van ‘palletpooling’, waarbij ladingdragers worden gedeeld en hergebruikt. Met dit circulaire bedrijfsmodel wil het bedrijf de negatieve impact van de supply chains wereldwijd verminderen voor al zijn klanten.
Sinds 2015 hebben Brambles en CHEP daarin aanzienlijke vorderingen gemaakt.
Terwijl velen al jaren aan de alarmbel trekken, heeft 2020 de kwetsbaarheid van de supply chains en de ongelijkheden in onze samenleving blootgelegd. Als we er niets aan doen, kan de klimaatverandering en het verlies van ecosystemen nog verwoestender zijn. Daarom hebben we de ambitie om de weg vrij te maken naar echte regeneratieve supply chains.

Fernando Martinez, Vice President Global Procurement bij de Brambles Group

regeneratieve supply chain
Better Planet: minder CO2, hout, water en meer hernieuwbare energie
CHEP heeft mee de ecologische voetafdruk van wereldwijde supply chains verkleind en met succes enorme besparingen gerealiseerd:
  • 10,3 miljoen ton CO2: evenveel als de CO2–uitstoot van 1.950.560 huizen in één jaar (equivalent verschaft door de United States Environmental Protection Agency);
  • 34,3 gigaliter water: daarmee kunnen ongeveer 13.720 olympische zwembaden mee gevuld worden;
  • 8 miljoen kubieke meter hout, 5,8 miljoen afval in vaste vorm en 8 miljoen bomen.
De volledige Brambles-groep beloofde in 2015 om niet meer bij te dragen aan de ontbossing. Ook dat doel werd in 2020 bereikt. Wereldwijd betrekt het nu 100% van zijn hout uit duurzaam beheerde bossen en 62,7% van het hout dat de onderneming gebruikt draagt het strikte keurmerk Chain of Custody.
Maar het gaat verder dan de keuze voor duurzaam hout. Brambles heeft zijn bijdrage aan hernieuwbare elektriciteit dit jaar met 70% verhoogd, wat heeft geleid tot 33% minder CO2-uitstoot. Dat is aanzienlijk meer dan het in 2015 gestelde doel van 20%.
Better Business: transportsamenwerkingen met klanten, betere werkomgeving voor werknemers
CHEP zet voortdurend samenwerkingsprogramma’s met klanten op om de supply chain efficiënter en duurzamer te maken. Eén van die succesvolle programma’s is het Zero Waste World-programma met als doel een wereld zonder afval te creëren in samenwerking met producenten en retailers op onder andere het vlak van transport. In één jaar tijd is er via transportsamenwerkingen zo wereldwijd 75 miljoen kilometer bespaard en ruim 86.000 ton CO2 voorkomen.
CHEP Benelux kon met zijn klanten lokaal 190.488 km besparen, goed voor 152 ton minder CO2.
Daarnaast heeft CHEP zijn veiligheidsprestaties in zijn servicecenters en kantoren verbeterd en bereikte zijn doel om in 2020 meer dan 30% vrouwen in leidinggevende functies te hebben.
Better Communities: meerwaarde voor lokale gemeenschappen
In het kader van Better Communities blijft CHEP bruggen slaan met de lokale gemeenschappen door in te zetten op voedselhulp, vrijwilligerswerk en financiële schenkingen.
Duurzaamheidsdoelen voor 2025: op weg naar regeneratieve supply chains
Nu een grote stap naar duurzame ontwikkeling succesvol is afgerond, krijgt een andere ambitieuze strategie vorm. De komende vijf jaar gaat het om méér dan “beter” worden zonder impact op het milieu.
Met de nieuwe duurzaamheidsvisie willen Brambles en CHEP hun circulaire benadering ten volle benutten en overstappen van degeneratieve systemen naar een regeneratief model dat natuurlijke bronnen niet alleen aanvult, maar een positieve meerwaarde biedt voor natuur en maatschappij.
Regeneratief model: positief bosbeheer, minder wegwerpplastic, beperkte klimaatopwarming
  • Positief bosbeheer: Voor Brambles en CHEP betekent een regeneratieve aanpak het planten van twee bomen voor elke gebruikte boom, waardoor er tegen 2030 miljoenen nieuwe bomen bijkomen.
  • Minder wegwerpplastic: Dit betekent dat ze klanten en de maatschappij helpen om wegwerpplastic aan te pakken door gerecycled of geüpcycled plastic afval te gebruiken voor de duurzame, circulaire producten.
  • Beperkte klimaatverandering: Dit betekent ook het nemen van zinvolle maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan. De Brambles-groep streeft ernaar om de opwarming te beperken tot 1,5 °C, wat door ’s werelds toonaangevende klimaatwetenschappers en de IPPC (Intergovernmental Panel on Climate Change) wordt beschouwd als het scenario dat de ergste gevolgen van de klimaatverandering vermijdt.
Over de duurzaamheidsvisie voor 2025 zegt Brambles’ Head of Global Sustainability Juan José Freijo: “Terwijl velen al jaren aan de alarmbel trekken, heeft 2020 de kwetsbaarheid van de supply chains en de ongelijkheden in onze samenleving blootgelegd. Als we er niets aan doen, kan de klimaatverandering en het verlies van ecosystemen nog verwoestender zijn. Daarom hebben we de ambitie om de weg vrij te maken naar echte regeneratieve supply chains”.
In oktober wordt meer informatie over Brambles’ doelen voor 2025 bekendgemaakt.
Brambles erkend als een wereldwijde leider op het gebied van duurzaamheid
Over CHEP

CHEP, dochterbedrijf van Brambles, helpt meer goederen vervoeren, naar meer mensen en bestemmingen dan eender welke andere organisatie. De grootste merken in de wereld vertrouwen op CHEP om hun producten te transporteren op een efficiënte, veilige en duurzame manier. Als pionier van de circulaire deeleconomie, creëerde CHEP een van de meest duurzame logistieke businessmodellen. CHEP verkoopt geen pallets, maar deelt en hergebruikt ze. Dit systeem wordt ook palletpooling genoemd. Maar daar stopt het niet. CHEP deelt ook kennis en informatie om slimme en duurzame supply chains te creëren .CHEP is vandaag voornamelijk actief in de FMCG-sector, verse voeding, dranken, retail en andere manufacturing industrieën. Met meer dan 11.000 werknemers, 330 miljoen ladingdragers en een wereldwijd netwerk van 750 servicecenters in bijna 60 landen, helpt CHEP de supply chains van meer dan 15.000 klanten efficiënter en duurzamer te maken. Bezoek www.chep.com voor meer informatie over CHEP. Ga voor informatie over de Brambles Group naar www.brambles.com.

Persvragen of interviews?

Reputations | Sarah Devis

Tel: +32 485 56 73 40
sarah@reputations.be
www.reputations.be