fbpx

Gehoorverlies grootste te voorkomen risicofactor voor dementie

Audika pleit voor gehoortest als onderdeel van jaarlijkse gezondheidscontrole

Uit het pas gepubliceerde onderzoek “Dementia Prevention, Intervention and Care” van The Lancet Commission (30 juli 2020) blijkt dat het veranderen van 12 leefstijlfactoren tussen de kindertijd en middelbare leeftijd dementie met 40% kan vertragen of voorkomen. Van deze factoren is een onbehandeld gehoorverlies op latere leeftijd de meest doorslaggevende oorzaak. Eén derde van de wereldbevolking ouder dan 65 jaar wordt met gehoorproblemen getroffen. Op tijd je gehoor laten testen, kan dus een aanzienlijke invloed hebben op je levenskwaliteit. Gehoorspecialist Audika roept daarom op om meer aandacht te besteden aan symptomen van gehoorverlies en gebruik te maken van haar gratis gehoortesten om zo het risico op dementie te verminderen.

Dementie is een ernstig gezondheidsproblemen in ons land. Ongeveer 100.000 mensen in België hebben een of andere vorm van dementie. Anderhalf tot drie keer meer vrouwen dan mannen worden erdoor getroffen. Het recente onderzoek van The Lancet Commission toont aan dat het veranderen van sommige leefstijlfactoren het risico op dementie aanzienlijk kan verminderen. 60% is onbekend, maar 40% van het risico op dementie hebben we zelf in de hand. De 12 risicofactoren die we kunnen beïnvloeden, zijn in aflopende volgorde: gehoorverlies, onderwijs, roken, depressie, weinig sociaal contact, traumatisch hersenletsel, hoge bloeddruk, fysieke inactiviteit, luchtvervuiling, overmatig alcoholgebruik, obesitas en diabetes. De studie stelt dat gehoorverlies een achteruitgang van het cognitief vermogen veroorzaakt door een verminderde cognitieve stimulatie.

Gehoor en dementie - onderzoek The Lancet infographic
Gehoortest net zoals een tandartsbezoek

Aangezien gehoorverlies de belangrijkste factor is die een invloed heeft op de achteruitgang van het cognitief vermogen, kunnen vroegtijdige opsporing van gehoorverlies en hoorapparaten het risico op dementie aanzienlijk verlagen. Gehoorspecialist Audika grijpt deze studie aan om opnieuw de aandacht te vestigen op het zorgvuldig opvolgen van gehoorproblemen. “Regelmatig je gehoor laten testen is een preventieve maatregel, wat uiteindelijk op latere leeftijd ook het risico op dementie vermindert. Bovendien lopen mensen zo minder kans om zichzelf communicatief te isoleren en kunnen ze zo een gezondere levensstijl onderhouden. Een gehoortest zou net zoals een tandartsbezoek onderdeel van een jaarlijkse gezondheidscontrole moeten zijn.”

Gehoortesten & hoortoestellen via internationale solidariteitscampagne

Met meer dan 2300 locaties wereldwijd biedt gehoorspecialist Audika aan iedereen gratis gehoortesten aan, evenals een vrijblijvende testperiode voor nieuwe gebruikers van hoortoestellen. Audika steunt daarnaast ook de internationale ‘Campagne voor Beter Gehoor’, een initiatief dat mensen informeert en voorlicht over de gevolgen van onbehandeld gehoorverlies. Sinds kort loopt deze campagne ook in België. Tot nu toe heeft men via deze solidariteitscampagne wereldwijd meer dan 450.000 gratis hoorscreenings uitgevoerd en meer dan 1,48 miljoen euro opgehaald. Met dat geld worden hoortoestellen aangeboden aan mensen die er omwille van financiële redenen geen toegang tot hebben.

Over Audika

Gehoorspecialist Audika maakt deel uit van de Demant-group, een toonaangevende speler op vlak van hoorzorg die oplossingen en diensten aanbiedt om mensen met een gehoorverlies opnieuw te helpen verbinden en communiceren met de wereld om zich heen. Demant stelt wereldwijd meer dan 15.000 mensen te werk in meer dan 30 landen en verdeelt hooroplossingen in 130 landen.

Persvragen of interviews?

Audika
An Willemse
+32 (0)474 87 79 65
anwm@audika.be