fbpx
CHEP Benelux logo

Gratis CHEP-pallets voor voedselbedeling

Gratis CHEP-pallets voor voedselbedeling

CHEP strijdt tegen voedselverspilling door samenwerking met Voedselbanken

Mechelen, 16 okt. 2018 – CHEP Benelux spoort zijn Belgische en Nederlandse klanten aan om voedseloverschotten te schenken aan de Voedselbanken. De leverancier van supply chain-oplossingen biedt een terugbetaling aan voor de CHEP-pallets die worden gebruikt voor het vervoer van voedseloverschotten naar de Voedselbanken. Via deze weg wil CHEP samen met zijn klanten en de Voedselbanken de strijd tegen honger en voedselverspilling aangaan.

Jaarlijks wordt er volgens het Europees Parlement in België 3,6 miljoen ton voedsel weggegooid, ofwel 345 kg per persoon. In Nederland gooit iedereen ongeveer 541 kg voedsel per jaar weg. België en Nederland zijn daarbij de slechtste leerlingen van Europa. En dat terwijl in beide landen meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens leven. De helft van de hulpbehoevenden wordt geholpen via een Voedselbank.

Terugbetalingsactie tegen honger en voedselverspilling

CHEP Benelux ondersteunt de Belgische Federatie van Voedselbanken (BFVB) en de Voedselbanken Nederland door kleinhandelaars en producenten aan te sporen om voedseloverschotten te doneren en ze te vervoeren op CHEP-poolingpallets. De kosten van de CHEP-pallets worden nadien terugbetaald. Tijdens de eindejaarsperiode zal CHEP haar klanten extra stimuleren via een actie, maar de samenwerking loopt het hele jaar door. Via deze samenwerking wil CHEP zorgen voor een efficiënte supply chain, en ook bijdragen aan minder voedselverspillingen een lagere CO2-uitstoot die gepaard gaat met de vernietiging van voedsel.

2017 was het eerste volledige jaar waarin deze actie liep. Er werden meer dan 12.000 CHEP-pallets met voedseloverschotten verzonden naar een 50-tal locaties van de Voedselbanken in de Benelux. Iets meer dan 4.000 pallets gingen naar Belgische locaties en bijna 8.000 naar Nederlandse locaties.

Voedselbanken in België en Nederland opgetogen met resultaten

Roderik Colen, logistiek manager van de Nederlandse Voedselbanken: “De actie van CHEP werpt duidelijk zijn vruchten af. We hadden nooit gedacht dat dit zo’n succes ging worden. Deze cijfers stemmen ons alleen maar hoopvol voor de toekomst. Niet alleen dankzij het gedoneerde voedsel, maar ook mede dankzij de logistieke ondersteuning van CHEP, hebben we vorig jaar 132.500 mensen kunnen helpen met een voedselpakket.”

Ook bij de Belgische Federatie van Voedselbanken zijn ze opgetogen. “De Belgische Voedselbanken sluiten zich graag aan bij de Voedselbanken Nederland en benadrukken het waardevolle karakter van de CHEP-actie”, aldus Jozef Mottar, afgevaardigd bestuurder bij de BFVB. “De gedoneerde voedseloverschotten die ons bereiken via de logistieke inzet van CHEP zijn een grote meerwaarde in de strijd tegen honger en voedselverspilling. Bedankt in naam van de hulpbehoevenden.”

Dit fiscaal jaar hoopt CHEP de kaap van 15.000 pallets te overschrijden.

We hopen jaarlijks meer klanten over de streep te trekken om samen met ons een bijdrage te leveren aan de Voedselbanken. Ons uitgebreid klantenbestand en expertise op vlak van goederenstromen geven extra zuurstof aan deze samenwerking met de Voedselbanken.

Yoni Van der Veken, Country General Manager – CHEP Benelux

Voedselbanken

In 2017 verzorgde de Belgische Federatie van Voedselbanken 32 miljoen gratis maaltijden aan 157.000 minderbedeelden. In Nederland werden 132.500 inwoners geholpen via de Voedselbanken.

Voedselbanken zijn distributiebedrijven die voedseloverschotten via caritatieve verenigingen schenken aan minderbedeelden. Die overschotten worden gratis geleverd door de voedingsindustrie of groenten- en fruitveilingen of komen via voedselinzamelingen bij de Voedselbanken terecht. België en Nederland tellen samen 17 Voedselbanken.

Duurzaamheid

De samenwerking met de Voedselbanken kadert in het duurzaamheidsbeleid van CHEP. Het bedrijfsmodel is gebaseerd op het concept van de circulaire economie, een industrieel model waarin afval wordt gezien als een resource en vervuiling wordt geminimaliseerd.

Over CHEP

CHEP is een wereldwijde leverancier van supply chain-oplossingen voor de sectoren consumptiegoederen, vers voedsel, dranken, productie en detailhandel in meer dan 60 landen. CHEP biedt een breed scala aan logistieke en operationele platforms en ondersteunende diensten die zijn ontworpen om de prestaties te verbeteren en het risico te verlagen en tegelijk de duurzaamheid van het milieu te verbeteren. CHEP’s 12.500 medewerkers en ongeveer 300 miljoen herbruikbare platforms (pallets en containers) leveren een uitgebreide dekking en uitzonderlijke waarde, en ondersteunen meer dan 500.000 klantcontactpunten voor wereldwijde merken. CHEP maakt deel uit van de Brambles Group, de exploitant van een portfolio met IFCO, de leidende leverancier van herbruikbare plastic containers (RPC’s) in de wereldwijde vers voedselketen, evenals gespecialiseerde containerlogistieke bedrijven ten dienste van de automobielsector. Bezoek www.chep.com voor meer informatie over CHEP. Ga voor informatie over de Brambles Group naar www.brambles.com.

Persvragen of interviews?

Reputations | Sarah Devis

Marketing- en communicatiebureau
Reputations
Tel +32 (0) 485 56 73 40
sarah@reputations.be
www.reputations.be