fbpx

Groene droomspeeltuin maakt het Kiel warm voor Buurt in Bloei

District Antwerpen

Groene droomspeeltuin maakt het Kiel warm voor Buurt in Bloei

Droomspeeltuin voor Buurt in Bloei

Antwerpen, 18 mei  2022In de speeltuin aan de Jan De Voslei op het Kiel bloeien er vandaag weelderige planten en bloemen en zwermen er tientallen vlinders en bijen rond. ​De ‘droomspeeltuin’ is een actie voor Buurt in Bloei, een groenproject van district Antwerpen. Samen met stedelijke basisschool Creatopia maakte het district voor één dag een speeltuin waarin de natuur het overneemt. Vandaag stelden alle leerlingen trots hun droomspeeltuin voor. Ouders en buurtbewoners ontdekten hoe ze zélf hun buurt kunnen vergroenen met Buurt in Bloei.

Droomspeeltuin

‘Hoe ziet de speeltuin van jouw dromen eruit? Wat als bloemen en planten volop zouden bloeien en er vlinders en insecten in overvloed zouden zijn?’ Met die vragen ging stedelijke basisschool Creatopia op het Kiel creatief aan de slag. Samen met district Antwerpen ontwierpen ze hun groene ‘droomspeeltuin’ die doet dromen van meer groen en vlinders. De actie moet kinderen, ouders en buurtbewoners warm maken om mee te zorgen voor een groener Kiel.

Tom Van den Borne, districtsschepen voor groenvoorziening en jeugd licht toe:

Met deze leuke, gezellige actie laten we het effect zien van meer groen in de stad. Zo willen we kinderen, hun ouders én buurtbewoners inspireren om zelf hun gevel, straat en buurt te vergroenen met Buurt in Bloei. Groen zorgt voor heel wat klimaatvoordelen zoals natuurlijke verkoeling, betere waterdoorsijpeling en meer biodiversiteit. Het nodigt uit om buiten te spelen én het verbindt mensen. Zeker op het Kiel, een dichtbevolkte buurt met veel jonge gezinnen, is dat extra belangrijk.

District Antwerpen zet de komende jaren sterk in op het vergroenen van alle buurten. Via Buurt in Bloei kan elke inwoner van district Antwerpen een gratis geveltuin of groenslinger laten plaatsen of een boomvak adopteren. Inwoners doen een aanvraag, en district Antwerpen zorgt voor gratis plantjes en de aanplanting.

Groene generatie

De droomspeeltuin werd vandaag trots voorgesteld door de leerlingen van stedelijke basisschool Creatopia. Ouders en buurtbewoners genoten van een picknick middenin een groene oase in hartje Kiel en ontdekten hoe mooi, gezellig en vlinder-vriendelijk meer groen kan zijn. Alle leerlingen uit de kleuter- én lagere school werkten mee om de droomspeeltuin te ontwerpen.

Samuel Bellinkx en Margo Nagels, leerkrachten bij Creatopia (Stedelijk Onderwijs Antwerpen) zetten hun schouders onder de actie:

We waren meteen enthousiast! Als school vinden we thema’s als natuur, biodiversiteit… belangrijk. We doen ons best om een steentje bij te dragen door kinderen mee te betrekken in het proces. Onze leerlingen zijn fier om hun droomspeeltuin te tonen aan hun ouders én de pers. De bloemen, insecten en vlinders die ze knutselden fleuren na de actie onze speelplaats op!
Vergroenen begint klein

Alle inwoners van district Antwerpen kunnen mee het verschil maken. Met een gratis geveltuin, groenslinger of aangeplant boomvak van Buurt in Bloei maken ze de straat al heel wat groener.

Een groenproject aanvragen kan via www.buurtinbloei.be. Elke inwoner van district Antwerpen kan een aanvraag doen. De eerstvolgende deadline is 1 september 2022.

 

Enkele foto’s van de droomspeeltuin (copyright Victoriano Moreno):

Meer groen in de buurt, meer voordelen!
  • Groen maakt de straat mooier en gezelliger.
  • Groenslingers verbinden (letterlijk) buren en nodigen uit tot een praatje.
  • Meer groen is goed voor het humeur én doet het stressniveau dalen.
  • Een geveltuin vangt fijn stof op en zorgt zo voor schonere lucht.
  • Groen zorgt voor verkoeling tijdens de zomer.
  • Een groene gevel is beschermd tegen weersinvloeden en heeft een langere levensduur.
  • Dankzij groen stromen riolen en straten niet over bij hevige regenbuien.
  • Planten trekken vogels, vlinders en insecten aan, die het groen gebruiken als voedsel, broed- en schuilplaats.
  • ie het groen gebruiken als voedsel, broed- en schuilplaats.

OVER DISTRICT ANTWERPEN

District Antwerpen is de kern van een bruisende, leefbare en moderne stad. Als het lokale aanspreekpunt voor alle inwoners van postcodes 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 en 2060 houdt district Antwerpen een vinger aan de pols bij alles wat er leeft binnen haar wijken om daar op een verrassende en innoverende manier op in te spelen.

Op de website van district Antwerpen lees je meer nieuws over district Antwerpen en al haar verschillende beleidsdomeinen, events en projecten. Sport of cultuur, jeugd of senior, feest of groen, ondersteuning voor verenigingen en bewoners, verbeteringswerken aan straten of inspraak en participatie: in alles wat district Antwerpen doet wil het inwoners met elkaar verbinden om zo het grootste district van Antwerpen samen nog boeiender maken.

Persvragen of interviews?

Tom Van den Borne
districtsschepen bevoegd voor groenvoorziening & parken, jeugd, senioren, leefmilieu

Anja van Stappershoef
Projectleider groenprojecten, district Antwerpen

0470 12 38 62
anja.vanstappershoef@districtantwerpen.be
www.districtantwerpen.be