fbpx
Toneelgroep Elektra logo

Jeugdtheatergezelschap doet beroep op publiek om te overleven

logo_theatergroep_elektra

Creatieve jongeren dupe van besparingsgolf in culturele sector

Theatergroep Elektra tg – het eerste professionele Antwerpse jongerengezelschap dat in 2006 werd opgericht – staat voor een reuzegrote uitdaging. Het gezelschap kreeg geen subsidies voor zijn nieuwe productie ‘This place is looking for better men’ en gaat nu zelf op zoek naar de broodnodige centen. Daarvoor doet het een beroep op sympathisanten en getalenteerde collega’s die hun steentje willen bijdragen. Via een benefiet en online crowdfunding hopen ze 3000 euro in te zamelen voor decor, rekwisieten en kostuums. Lonen keert het gezelschap niet uit. De drang om hun jongeren te laten groeien en spelen is groter dan hun eigen kostwinning. Of hoe een gezelschap kost wat kost blijft investeren in jong talent.

Elektra tg wist voor zijn nieuwe productie ‘This place is looking for better men’ HETPALEIS te strikken als partner. “Het is fijn dat het grootste theaterhuis voor kinderen en jongeren vertrouwen heeft in ons en dat we de krachten kunnen bundelen”, aldus Tine Verhaert van Elektra tg. “Maar tegelijk is het partnerschap ook één van de redenen waarom we van de stad Antwerpen geen impulssubsidies hebben gekregen. Dat vinden we erg jammer.”

De subsidieaanvraag bij de stad Antwerpen werd afgekeurd omdat de commissie verwacht dat HETPALEIS meer over de brug zou komen. De subsidieaanvragen bij de Vlaamse overheid waren dan weer een doorverwijsspel: eerst afgekeurd bij de theatercommissie, vervolgens door de muziektheatercommissie niet als prioritair bestempeld en doorverwezen naar de commissie educatieve projecten. Daar valt het gezelschap nu uit de boot wegens te kort dag om nog een dossier ingediend te krijgen.

“Helaas zijn we niet het enige gezelschap dat in zulke carrousel terechtkomt. Omdat de middelen voor cultuur zowel op Vlaams, provinciaal als stedelijk niveau fors zijn gedaald, krijg je een heel doorverwijssysteem van de ene naar de andere commissie. Als je als gezelschap een professioneel partnerschap aangaat met een huis dat structureel wordt ondersteund, wordt al gauw beargumenteerd dat dat huis dan maar middelen moet vrijmaken. Maar ook die huizen hebben moeten inleveren. En zo eindig je als professioneel gezelschap met lege handen”, aldus Verhaert.

Benefiet in Korsakov & online crowdfundingactie

Het gezelschap blijft echter niet bij de pakken zitten. Het organiseert op vrijdag 4 september onder de titel ‘These men are looking for you!’ een groot Elektra-feest in café Korsakov aan het Mechelseplein in Antwerpen. Alle jongeren die betrokken zijn bij het gezelschap zullen teasers van de voorstelling geven en huidige en ex-Elektraspelers zullen hun ding op het podium doen.

Naast de benefietactie in café Korsakov hoopt het gezelschap via online crowdfunding ook nog centen te verzamelen.

Over Elektra tg

Theatergroep Elektra tg werd in 2006 opgericht als eerste professionele jongerengezelschap in Antwerpen. Jongeren met een passie voor theater, beweging en muziek worden door Elektra tg uitgedaagd in hun artistieke zoektocht. De jongeren worden begeleid door professionele theatermakers. Een voorstelling is steeds het resultaat van een intensief gezamenlijk creatieproces, met veel ruimte voor experiment.

Het gezelschap maakte de afgelopen 9 seizoenen 10 producties en verschillende van hun jonge veulens waagden vervolgens de stap naar het professionele culturele circuit: choreograaf Jan Martens, acteur Elias De Bruyne, zangeres Laura Huysmans, Laurens Mariën van de revelerende electropopgroep Soldier’s Heart…


Praktische info

Benefietactie ‘These men are looking for you!’
Vr 04/09 vanaf 19u in café Korsakov, Mechelseplein – Antwerpen

Alle optredens zijn GRATIS, tussen 19 en 24u verhoogt café Korsakov de drankprijzen met 0,50 euro / consumptie. Deze opbrenst gaat integraal naar Elektra tg.

Online crowdfundingactie
https://voordekunst.nl/projecten/3572-this-place-is-looking-for-better-men-1

This place is looking for better men
De 9 voorstellingen vinden plaats tussen 19 september en 3 oktober in HETPALEIS in Antwerpen. Info & tickets via www.hetpaleis.be


Persvragen en interviews

Alle artiesten zijn beschikbaar voor interviews. Voor concrete afspraken kan je contact opnemen met Frederik of Joke van Reputations.

Reputations | Frederik Picard
+32 (0)496 62 06 94
frederik@reputations.be

Reputations | Joke Cortens
+32 (0)473 86 38 27
joke@reputations.be