18 mrt Marketing minds: Houd rekening met de uitspraak van je merknaam
Marketing minds: Houd rekening met de uitspraak van je merknaam!
Frederik Picard
Managing partner Reputations
Toen deze post-it werd gekleefd tijdens de merknaamworkshop voor een klant in de medische sector was het hilariteit alom bij de West-Vlamingen… ?
De uitspraak van een merknaam is één van de vele criteria waar je rekening mee moet houden bij de keuze van een nieuwe merknaam. Zacht of hard, open of gesloten, menselijk of hightech… In totaal houden wij met zes klankcriteria rekening bij een de zoektocht naar een nieuwe merknaam. Maar daarnaast geldt natuurlijk ook nog de mogelijke foute uitspraak in de regio’s waar je actief zal zijn met je merk. Wat ogenschijnlijk een leuke nieuwe naam zou kunnen zijn, kan dus heel wat ellende – of hilariteit – opleveren. Bezint dus eer ge begint!
De voorbeelden van fout gekozen internationale merknamen zijn tegelijk tragisch en lachwekkend. Zo bracht Ford in de jaren zestig de Ford Comet Caliente uit. In Mexico betekent ‘caliente’ echter ‘straathoer’. Ook de Ford Fiera, die in 1968 werd gelanceerd, was geen wereldwijd doordachte keuze: ‘fiera’ betekent in het Spaans ook ‘lelijke oude heks’. In de jaren zeventig lanceerde Ford dan weer de Ford Pinto, wat in Brazilië de wenkbrauwen deed fronsen, want in Portugees-Braziliaanse straattaal betekent ‘pinto’ ‘kleine penis’. In 2008 deed Ford het nogmaals fout met de Ford Kuga: ‘kuga’ betekent in het Bosnisch ‘de pest’ …