fbpx

Marketing minds: Inhaalbeweging Belgische webshops, maar is dat niet wat laat?

Marketing minds: België maakte in 2020 een inhaalbeweging op vlak van webshops, maar is dat niet wat te laat?

Webshop

Frederik Picard
Managing partner Reputations

Vorig jaar kwamen er volgens een onderzoek van The House of Marketing & SafeShops (vijfde editie van de E-commerce Barometer) in België zo’n 20.000 webshops bij. Een toename van 71%! Hoera! ? Of toch niet? ? Too little, too late, denk ik dan. Mijn analyse?

Bekijk het als volgt:
Er is een toename van 20.000 nieuwe webshops (van 28.000 naar 48.181), terwijl de online omzet slechts met 7,5% steeg. Die omzetstijging is een pak minder dan in 2019 (+17%) en 2018 (+20%).

63% van de nieuwkomers in 2020 zijn kleine en microwebshops. De online omzet van 8,8 miljard euro wordt dus vandaag gewoon onder veel meer kleine aanbieders verdeeld die allemaal – veel te laat – eenzelfde basisinvestering hebben gemaakt, puur uit noodzaak door de lockdown. Vaak is het trouwens enkel een investering in een webshop, zonder budget om ook de nodige traffic ernaar te genereren.

Het zal voor deze nieuwkomers heel lang duren voordat ze return on investment hebben, want de markt is al lang door een aantal grote (vaak buitenlandse) spelers ingenomen. Ik vraag me dus af hoeveel ervan binnen twee jaar nog online zullen zijn.

Een crisis kan er dan wel voor zorgen dat er ineens heel wat ondernemers een digitale inhaalbeweging maken, maar de vraag is hoe onderbouwd hun digitale marketingstrategie is. Want is een webshop zonder klanten ook echt een webshop? ?

Merkstrategie
Meer weten over de uitwerking van een sterke merkstrategie?

Op onze merkstrategiepagina lees je er meer over.