fbpx
Leopold, Koning der Belgen

Waalse animatiefilm over ontstaan van België

Ontstaan van België als besparingsmaatregel voor de Britten

Waalse animatiestudio maakt via crowdfunding historische tekenfilm over ontstaan van België

In de zomer van 2016 verschijnen de beginjaren van België voor het eerst op het witte doek. ‘Leopold, Koning der Belgen’ – een tekenfilm van 29 minuten – vertelt het waargebeurde verhaal van de eerste koning van België en zijn worsteling met de Europese grootmachten, waar hij uiteindelijk als overwinnaar uit komt. De Waalse animatiestudio Mad Cat Studio vertelt op humoristische wijze de historische ontstaansgeschiedenis van België. De makers baseren zich op documenten en het weinige beeldmateriaal dat voor handen is. De fotografie moest immers nog uitgevonden worden. Voor het eerst wordt de verfijning en weelde van de negentiende eeuw zo tastbaar gemaakt. Naast Leopold en zijn entourage figureren ook enkele karikaturen van hedendaagse politici. De combinatie van humor en geschiedenis in een biografisch verhaal moeten de ongekende ontstaansgeschiedenis van ons land in één klap doen vergeten. Een deel van het budget voor de film wil Mad Cat Studio inzamelen via crowdfunding.

Belgen en hun (ongekende) geschiedenis

Kennen de Belgen werkelijk de geschiedenis van hun eigen land in deze tijd van twijfel over haar bestaansrecht? Met deze vraag gingen de kunstenaars en historici van Mad Cat Studio aan de slag en creëerden ze de animatiefilm ‘Leopold, Koning der Belgen’.

De animatiefilm richt zich in de eerste plaats op ‘de Belgen’, een volk dat bij elke verkiezing de mogelijkheid van de opheffing van het land bespreekt, maar dat maar weinig van haar ontstaan weet. “De enige stem die hier ooit over spreekt – de separatisten – herhaalt keer op keer dat België een onnatuurlijke creatie van vroegere grootmachten is. Om dit tegen te gaan, willen wij het publiek de mogelijkheid geven om dit tijdperk beter te begrijpen door er rechtstreeks in te duiken”, aldus Gilles Delvaulx van Mad Cat Studio.

“We willen tonen dat België niet zomaar een onnatuurlijke creatie van vroegere grootmachten is”

Historische feiten in vermakelijk jasje

“Het ontstaan van België wordt vaak voorzien van een laagje surrealisme. De Belgische ontstaansgeschiedenis telt zoveel bijzonderheden dat het verhaal aandikken eigenlijk nergens voor nodig was”, aldus de makers.

‘Leopold, de koning der Belgen’ is geen documentaire, maar eerder een biografische tekenfilm waarin je als kijker lief en leed met de hoofdrolspelers deelt. Het is een verhaal van een koning die nooit om zijn positie heeft gevraagd. Het wordt zowel een vermakelijke als informatieve film, en zal zo ook de verwachtingen inlossen van een publiek dat op zoek is naar historische feiten.

Gilles Delvaulx licht toe: “Wist je dat Prins Leopold het Britse koningshuis tot last was en te veel geld kostte, waardoor ze er druk achter hebben gezet om ervoor te zorgen dat hij gekozen zou worden als koning van België? In de film wordt deze ontmoeting omgezet in een scene waarin een oude, feeksachtige Britse stiefmoeder Leopold een factuur aanbiedt, hem sommeert een job te vinden en hem vervolgens wegstuurt met een kaart van België onder de arm. Het is duidelijk dat dit een metafoor is: al was de situatie zelf waarschijnlijk niet zo grappig, de aanwijzing van Leopold als koning van België is wel op deze manier tot stand gekomen. Hoeveel landen kunnen pronken met een onbekende Duitse prins – die hen omwille van budgettaire redenen is aangewezen door de Engelsen – als eerste staatshoofd?”

De film heeft onder zijn karikaturale jasje altijd een didactische boodschap: de dialogen staan bol van historische details en bevatten uitspraken die in het verleden echt zijn gezegd.

Financiering door crowdfunding

Omdat film maken erg duur is, richtte Mad Cat Studio het eerste coöperatieve productiebedrijf van België op. De film zal dan ook gedeeltelijk door middel van een crowdfundingcampagne worden gefinancierd. Crowdfunding, ofwel ‘financiering door de menigte’, is een manier om projecten te laten financieren door een groot aantal mensen die via internet een klein of groot bedrag kunnen doneren. In ruil voor hun bijdrage ontvangen de deelnemers een cadeau (een gesigneerde tekening, privé-vertoning, t-shirt…), maar delen ze vooral in de voldoening van de deelname aan het ontstaan van een fantastisch filmproject. Deelnemen kan via de website van Indiegogo. Mad Cat Studio hoopt op deze manier 50.000 euro in te zamelen. Ondertussen staat de teller op iets meer dan 8.000 euro. Bij deze dan ook een warme oproep aan iedere Belg die zijn eerste koning beter wil leren kennen of gewoon gelooft in Belgisch animatietalent.

De animatiestijl: een tekenfilmversie van Rembrandt

Visueel lijkt de film op een bewegende versie van een negentiende eeuws schilderij. De decors zijn gedetailleerd en realistisch, en worden voorzien van geschilderde texturen die doen denken aan schilderijen van weleer. Naast de kostuums zijn talrijke locaties gereconstrueerd aan de hand van historisch beeldmateriaal: de troonzaal van de Franse koning, het kasteel waar Leopold is getrouwd, het plein waar hij is gekroond, de eerste trein van België… De juistheid van de afgebeelde gebeurtenissen en visuele details worden door de faculteit Geschiedenis van de Universiteit Luik gevalideerd.

Het verhaal: de geboorte van de grenzen van het huidige Europa, België, Nederland en Luxemburg

De waargebeurde ontstaansgeschiedenis van België vertelt het verhaal van een melancholische en sympathieke persoon: de eerste koning van België. Leopold I was een integere, vrijgevige idealist die in alles leek op de klassieke held. Deze sombere, ontroostbare, maar knappe, romantische Duitse prins had zo uit een verhaal van Shakespeare kunnen komen.

Het is 1830, en een van inborst neerslachtige Duitse prins wordt gekozen als koning van het pasgeboren land België. Zijn menselijke kwaliteiten redden het land van een bezetting door een buitenlands leger, maar zijn droevige karakter zorgt ervoor dat zijn zoon – troonopvolger Leopold II – hem de rug toekeert. Leopold II had zich zodanig afgekeerd dat hij met de dag zwijgzamer werd, totdat hij het egoïstische monster was die door iedereen werd gehaat. Zou hij zijn vader kunnen opvolgen als staatshoofd? Dit verhaal getuigt van gebrek aan liefde en de onherstelbare schade die het kan veroorzaken.

De makers: Mad Cat Studio

De film – waarvan een aantal fragmenten en een making of al op YouTube te zien zijn – is een initiatief van Mad Cat Studio, een animatiestudio die in 2013 werd opgericht.

Acht tekenaars-animateurs, een theatermaker, een scenarioschrijver en een historicus maken deel uit van Mad Cat Studio. De leden van deze studio hebben al jarenlang ervaring opgedaan bij verschillende Belgische, Franse en Luxemburgse animatiestudio’s, waar ze aan diverse grote tekenfilms hebben gewerkt. Ze krijgen de steun van een aantal bedrijven die zijn gevestigd in de Pôle Image de Liège – het Luikse centrum voor de audiovisuele industrie – om hun projecten te realiseren.

De combinatie van historici en kunstenaars maakt Mad Cat Studio uniek.
Ze zijn perfect geplaatst om cultuur en kennis – die vaak zit opgesloten in onbeweeglijke schilderijen en ontoegankelijke geschiedenisboeken – door middel van film en televisie nieuw leven in te blazen.

Mad Cat Studio heeft daarom het doel om op basis van dit concept verscheidene korte animatiefilms te realiseren: cinematografische fresco’s die zowel feitelijk juist als grappig zijn; die niet enkel getuigen van de geopolitieke gebeurtenissen, maar ook van de bijbehorende menselijke gevoelens.


Praktische info

Format: Kortfilm HD in kleur
Duur: 29 minuten
Type: 2D Animatie (handgetekend) Cut-out-stijl (uitgesneden papier, zoals Southpark)
Taal: Frans (Nederlands ondertiteld)
Release: zomer 2016 op TV, animatiefestivals in de bioscoop
Crowdfunding: Indiegogo
TrailerYouTube – Vimeo
Making ofYouTube
FacebookpaginaMad Cat Studio


Downloads

 Roi de France Photo2  Roi de France Dessin2  Carte
Louise Marie Photo Louise Marie Leopold_Concour
Le_belge Léopold train Leopold, Koning der Belgen
Léopold 1 Dessin2 Ministres Dessin

Persvragen en interviews

High res beelden uit de trailer en de figuren zijn hierboven te downloaden. De makers van Mad Cat Studio zijn beschikbaar voor interviews. Alle aanvragen verlopen via Joke Cortens en Frederik Picard van Reputations.

Reputations | Frederik Picard
+32 (0)496 62 06 94
frederik@reputations.be

Reputations | Joke Cortens
+32 (0)473 86 38 27
joke@reputations.be