fbpx

Gezondheid ogen in Vlaanderen in gevaar door onbekwame metingen

io - independent opticians logo

Professioneel oogadvies onder druk door openstelling beroep van opticien

Sinds 1 januari 2018 is het beroep van opticien in Vlaanderen niet langer beschermd. Dat betekent dat iedereen die dat wil, een optiekzaak mag openen en zich opticien mag noemen, zonder beroepsbekwaamheid voor te moeten leggen. Dat terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie bijziendheid als epidemie bestempelt en aandringt op vakkundige controle en opvolging. Op de Internationale Dag van het Zicht trekt Wim Withofs van independent Opticians (iO) aan de alarmbel: “Als oogmetingen niet langer professioneel worden uitgevoerd, zal het aantal ernstige oogziektes in Vlaanderen exponentieel toenemen. We spelen met onze gezondheid.”

Oogkwaliteit Vlaanderen onder druk iO - independent Opticians

Op 11 oktober 2018 is het Internationale Dag van het Zicht. Op die dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor blindheid en slechtziendheid. Het gaat al langer niet goed met de kwaliteit van onze ogen. 50 procent van de twintigers in Europa is bijziend. In de Benelux kampt één op de vier jongeren tussen 16 en 24 jaar met bijziendheid (ook myopie genoemd), dubbel zoveel als veertig jaar geleden. Wetenschappers wijten dat aan overmatig gebruik van computer, tablet en tv.

Het beroep opticien vereist een grondige vakkennis. Een professionele opleiding duurt meerdere jaren. Door het beroep niet langer te beschermen, dreigt nu ook het professionele advies bij de optiekzaak in Vlaanderen te verdwijnen. “Dat kan leiden tot grote problemen bij bril- en contactlensdragers”, aldus Wim Withofs van independent Opticians (iO). Withofs is zelf al 25 jaar actief als opticien en wordt onder andere door topvoetbalclubs ingehuurd als oogexpert. “Opticiens hebben een zeer belangrijke rol te vervullen. Ogen zijn erg kwetsbaar. We mogen niet zomaar eender wie oogmetingen laten doen. De kans dat men daarbij de foute oogcorrectie voorstelt, is erg groot. Dat kan leiden tot versnelde achteruitgang van de ogen, met hoogbijziendheid of zelfs blindheid tot gevolg.”

Cijfers bevestigen dat. Van de bijzienden heeft momenteel één op twintig een lenssterkte van -6 of meer. Zij lopen op latere leeftijd een verhoogd risico op schade aan de oogzenuwen, netvliesloslating of andere oogziektes. Eén op drie van hen heeft op termijn een zicht van minder dan dertig procent.

“Foute oogmetingen kunnen leiden tot hoogbijziendheid of zelfs blindheid”

Wim Withofs – iO

Oogmeting bij de apotheek
Een professionele opvolging van een deskundige opticien of oogarts is dan ook van levensbelang. “We stellen vast dat sinds de openstelling van het beroep er nu ook oogmetingen worden gedaan bij de lokale apotheker. Zij kregen welgeteld een halve dag opleiding om met het meettoestel te kunnen werken. Uit een steekproef bleek dat de gemeten dioptrie door de apotheker fel afweek van de eigenlijke oogsterkte. Een dramatische vaststelling.”, aldus Withofs.

Withofs roept bril- en contactlenzendragers op om zich goed te informeren over de deskundigheid van degene die de oogmeting uitvoert. “Iedereen heeft het recht op een professionele meting. Vraag dus naar de ervaring om zeker te zijn dat je het juiste advies krijgt. Een gediplomeerd opticien of oogarts is en blijft de beste keuze.”

Knelpuntberoep

Opticien zijn, is veel meer dan een mooi brilmontuur verkopen. Het beroep van opticien is al sinds 2013 een knelpuntberoep in Vlaanderen. De studiedienst van VDAB geeft in haar rapport van 2018 aan dat de vacatures voor opticiens moeilijk in te vullen zijn. Dat is volgens VDAB te wijten aan de combinatie van medische kennis met competenties van verkoop die moeilijk te vinden is.

Over Wim Withofs

°1969
gediplomeerd opticien
Start in 1993 als zelfstandig opticien in Antwerpen
Gaat in 2004 aan de slag bij het Brugs Contactlenzencentrum
Sinds 2008 actief bij LensGroup
Rolt in 2015 het iO-netwerk in Vlaanderen uit
Winkels in Oostende, Brugge, Genk, Gent, De Panne en Bilzen
Oogexpert bij voetbalploeg KV Oostende

Over iO – Independent Opticians

iO is een netwerk van zes onafhankelijke optiekzaken in Vlaanderen. iO gaat prat op haar deskundigheid: hun gediplomeerde opticiens delen hun kennis in het netwerk en kunnen zo het beste advies aan hun klanten bieden.

Persvragen of interviews?

Voor meer informatie over dit persbericht kan je terecht bij Wim Withofs van iO:
+32 (0)496 56 91 88

Meer informatie over iO:
www.io-online.be

Reputations | Frederik Picard

Marketing- en communicatiebureau
Reputations
Tel +32 (0) 496 62 06 94
frederik@reputations.be
www.reputations.be