fbpx

Opening gloednieuwe craftbierbrouwerij in Sint-Gillis-Waas

Brouwerij The Musketeers logo
Gloednieuwe brouwerij nieuwe trekpleister voor Waasland
Craftbierbrouwerij van The Musketeers opende op 8 mei de deuren

“Brouwen is geduld hebben en wachten… 20 jaar lang hebben we gewerkt en geleefd naar dit moment. Maar het is geen eindpunt, dit is een nieuwe start. We zijn klaar om hier verder te brouwen en kunnen nu flexibeler en innovatiever inspelen op de veranderende biermarkt.”, zo openden zaakvoerders Stefaan Soetemans en Kristof de Roo op 8 mei met trots hun gloednieuwe brouwerij.

De markt van de Belgische speciaalbieren blijft groeien. Ook de craftbieren van de Belgische brouwerij The Musketeers zitten al jaren in de lift. Niet alleen de succesvolle Troubadourbieren worden internationaal gesmaakt, ook de bieren van hun Belgian Legends-serie en de recente bucketlist-serie doen de omzet jaarlijks stijgen. Ondertussen is de brouwerij een vaste waarde in de biersector en klaar voor een nieuwe uitdaging. Met de bouw van een gloednieuwe brouwerij wordt een belangrijke volgende stap gezet in de ontwikkeling en verdere groei van Brouwerij The Musketeers. Daarnaast zal een sfeervol brouwerijcafé het uitstalraam van de brouwerij worden en meteen een toeristische hotspot creëren in het Waasland. De brouwerij is dan ook gelegen op de voormalige steenbakkerssite in Sint-Gillis-Waas vlakbij de Wase Golf, een aantal fietsknooppunten en wandelroutes. In samenwerking met lokale partners zullen toeristische arrangementen uitgewerkt worden. Met een brouwinstallatie van 60 hectoliter wordt het meteen de grootste onafhankelijke brouwerij van het Waasland.

“België is niet het land van het bier maar van de brouwers”

De brouwerij werd vandaag plechtig geopend door minister Ben Weyts en burgemeester Maaike De Rudder. “België is niet het land van het bier maar van de brouwers. Onze grondstoffen zitten niet onder de grond maar boven de grond. En daar is deze nieuwe brouwerij van The Musketeers is een prachtig voorbeeld van: een krachtige combinatie van ambacht, erfgoed en innovatie, aldus een enthousiaste Minister Weyts. “We hebben geluk als gemeente met de brouwerij als nieuwe toeristische trekpleister voor Sint-Gillis-Waas”, vertelt de burgemeester die zelf geen bier drinkt maar wel alleen maar positieve verhalen hoort over de bieren van The Musketeers.

Nieuw Bucketlist bier: Coming home with a dog

“Onze Bucketlist-serie vormt de persoonlijke bucketlist van onze brouwers. We polsten bij de minister ook naar zijn persoonlijke bucketlist. Recent kon hij iets afvinken op zijn lijst: thuiskomen met een hond. Het volgende Bucketlist-bier krijgt dan ook de naam ‘Coming home with a dog”, vertelt Kristof De Roo.

Combinatie van nieuw & oud

Na een jarenlange zoektocht naar een geschikte locatie kozen de brouwers voor een site met een rijk verleden en een verhaal, net zoals de bieren van The Musketeers. De oude steenbakkerij werd omgebouwd tot een brouwerijcafé. De brouwzaal, magazijn en kantoren daarentegen zijn ondergebracht in een aanpalende nieuwbouw. Beide gebouwen zijn verbonden met elkaar door een prachtige glazen binnenstraat.

Combinatie van speciaalbier & streekproducten

“We kozen voor een ontwerp met veel glazen wanden. We willen met onze brouwerij mensen doen praten en laten genieten van bier”, zegt Kristof De Roo van The Musketeers. “Bezoekers van het brouwerijcafé moeten het reilen en zeilen van de brouwerij kunnen voelen en zien. Vandaar dat een grote glazen wand hen rechtstreeks inkijk geeft op de brouwzaal. We streven ernaar een thuis te worden voor zowel buurtbewoners, toeristen, bierliefhebbers en échte bierkenners.” Het brouwerijcafé opent begin juni voor het publiek. De brouwerij verwacht jaarlijks 25.000 bezoekers te ontvangen.

Hoge ambities

Voor de brouwzaal werd steevast gekozen voor de topkwaliteit van het vermaarde Duitse Rolec. Rolec installeerde eerder al brouwzalen bij o.a. Brew Dog (Schotland), Meantime (VK), Lagunitas (VS) en het Belgische Sint-Bernardus. Per batch kan er 60 hectoliter gebrouwen worden, omgerekend zo’n 24.000 glazen Troubadour. Een volautomatische afvulmachine vult en verwerkt vervolgens 6000 flessen per uur. De brouwerij brouwde vorig jaar 8000 hectoliter. Binnen drie jaar wil The Musketeers dat volume bijna verdubbelen en 15.000 hectoliter bier per jaar produceren.

Strategische transformatiesteun van Vlaanderen

De totale investering van het project bedraagt 8 miljoen euro en levert bij de opening alvast 10 extra jobs in de regio op. Brouwerij The Musketeers kan rekenen op subsidies van de Vlaamse overheid via het programma ‘Strategische transformatiesteun’. Die steun is er voor kmo’s en grote ondernemingen die individueel of gezamenlijk een strategisch transformatieproject willen realiseren.

Over Brouwerij The Musketeers

Brouwerij The Musketeers werd opgericht in 1999 door 4 brouwingenieurs. Bier brouwen was de hobby en passie van deze vier kameraden. 17 jaar later staan Stefaan Soetemans en Kristof De Roo nog steeds aan het roer van deze Belgische Brouwerij.

Geleidelijk aan veroverden de Troubadourbieren de Belgische markt. Na Troubadour Blond was Troubadour Magma een schot in de roos. Dit verrassende genotsbier won op het Zythos Bier Festival in België de Zythos Consumenten Trofee 2010, verkozen uit honderden Belgische bieren door de duizenden bezoekers. Brouwerij The Musketeers heeft intussen een stevige prijzenkast opgebouwd die enkele weken geleden nog werd aangevuld met 3 Zilveren Medailles in Helsinki voor Troubadour Magma, Troubadour Westkust en Jack’s Precious IPA.

Enkele jaren geleden breidde het gamma uit met de Belgian Legends-serie. Jack’s Precious IPA, verwijzend naar de legende van de populaire olifant uit de Gentse zoo, was meteen een schot in de roos. In 2018 gingen de brouwers voor een derde reeks: de Bucketlist-serie: beperkt in oplage, crafty van smaak en tegelijk erg doordacht gemaakt. De reeks vormt de persoonlijke bucketlist van de brouwers, waarmee ze de bierliefhebber willen trakteren op een verrassende smaakbeleving.

Vandaag vind je de speciaalbieren uit de drie series wereldwijd in de betere horecazaken en drakenhandels.

Door te kiezen voor speciaalbieren met een uitgesproken karakter wil The Musketeers mensen doen praten. De gebalanceerde bieren van deze brouwerij zijn ideaal om mensen bij elkaar te brengen voor een gezellig moment.

De brouwers Kristof (links) en Stefaan (rechts) in de nieuwe brouwzaal
Brouwerij The Musketeers logo
Logo van Brouwerij The Musketeers
Persvragen of interviews?

Stefaan Soetemans

0476 82 91 99
stefaan@themusketeers.be