fbpx

70 mozaïektegels vertellen verhaal van Willibrorduswijk

Het verhaal van Antwerpen Noord en Borgerhout in 70 mozaïektegels

Nieuw kunstparcours ‘Scherven brengen geluk’ gecreëerd door bewoners Willibrorduswijk

70 mozaïektegels sieren de voetpaden in de Willibrorduswijk, gelegen in Antwerpen Noord en Borgerhout. Elke tegel is uniek en vertelt het verhaal van de plek. Sommige verwijzen naar de straatnaam, andere naar bekende figuren, belangrijke gebouwen of markante gebeurtenissen. De tegels werden gemaakt door de wijkbewoners zelf en illustreren de rijke en diverse geschiedenis van de wijk.

Maanden hebben tientallen bewoners van de Willibrorduswijk in Antwerpen Noord en Borgerhout zich ingezet om dit unieke project te realiseren. “Alweer een staaltje van de kracht van onze wijk”, aldus Frederik Picard van Wijkcomité Willibrordus. “Tientallen wijkbewoners hebben avonden gespendeerd aan het uittekenen, puzzelen en zelf maken van de tegels. Buren die elkaar nog niet hadden ontmoet, hebben elkaar zo op een heel andere manier leren kennen. En zo hebben wij ons doel weeral bereikt: mensen mét elkaar laten praten, in plaats van over elkaar zorgt voor een fijnere wijk.”

Naast een financiële ondersteuning van de Burgerbegroting van het district Antwerpen kon het wijkcomité ook rekenen op de stadsdiensten om de tegels in de voetpaden te plaatsen.

Mozaïekwandeling Scherven brengen geluk

3 manieren om de mozaïekwandeling te doen

1. Gratis wandelgids

Wijkcomité Willibrordus creëerde een gratis wandelgids, die te verkrijgen is in Buurtcentrum Cortina, Kerkstraat 68 in Antwerpen (elke vrijdagavond open). Aan de hand van het stadsplan en de gids kunnen mensen zelf hun route uitstippelen en het verhaal achter de plekken ontdekken.

2. Gratis digitale gids

Op www.willibrordus.be/scherven vinden geïnteresseerden nog meer achtergrondinformatie en over de mozaïektegels. De tegels werden thematisch gerangschikt, zodat men de wijk ook op thema kan ontdekken.

3. Gratis mozaïekwandeling

Het wijkcomité organiseert op zondag 10 december en doorheen het jaar gratis mozaïekwandelingen. Mensen die zin hebben om met een gids door de wijk te wandelen en de verhalen te horen, kunnen zich inschrijven via de website www.willibrordus.be/scherven of op vrijdagavond in Buurtcentrum Cortina.


Willibrorduswijk levendigste buurt van ’t stad

De laatste jaren kwamen er veel jonge gezinnen in de wijk rond de Kerkstraat wonen. Wijkcomité Willibrordus verenigt deze mensen en organiseert op gezette tijdstippen activiteiten zoals Tango aan de Kerk, Warm Winters Wijkfeest en Kerkstraat Plage, zodat de buren elkaar kunnen leren kennen. Ook de middenstand in de wijk is aan een opmars bezig, met bloeiende horecazaken zoals café De Kroon, restaurant Brutal en restaurant ’t Fonteintje. Ook het buurtcentrum Cortina – volledig gerund door vrijwilligers – lokt wekelijks veel wijkbewoners. Het succes van deze initiatieven heeft alles te maken met de positieve sfeer én inzet in de wijk.


Praktische info

Mozaïekwandeling ‘Scherven brengen geluk’
Kunstparcours door de Willibrorduswijk in Antwerpen Noord & Borgerhout

Gratis wandelgids, website en geleide wandelingen

Alle info op www.willibrordus.be/scherven

Persvragen en interviews

Wil je meer informatie over Scherven brengen geluk? Contacteer dan Frederik Picard:

Reputations | Frederik Picard
+32 (0)496 62 06 94
frederik@reputations.be