05 sep Het social mediasucces van Zomer van Antwerpen ontrafeld in vijf stappen
Misschien ben je deze zomer wel naar één van de activiteiten van Zomer van Antwerpen geweest. Een theatervoorstelling, een muziekoptreden, een circus, of gewoon chillen in de Zomerfabriek: met een quasi eindeloos programma voor jong en oud kon je deze zomer alweer genieten van vakantie dicht bij huis. Zomer van Antwerpen koos er dit jaar voor om haar social media op een professionele manier in te zetten in haar communicatiemix. Niet zomaar wat leuke beelden of bijna paniekerige ‘er zijn nog tickets’-berichten posten, maar een goed doordachte reeks van berichten in een social mediaplan afgestemd op de gebruikers van hun kanalen.
Dat zoiets geen eenvoudige klus is, hoeft niet gezegd. Organisaties die hun social media op een professionele manier inzetten, weten dat er veel werk moet ingestoken worden om succesvol te zijn. Maar bovenal: dat werk moet uiteraard ook renderen. Met social media is het gemakkelijk om je compleet te verliezen en er op het einde van de rit eigenlijk geen meerwaarde uit te halen.
Het geheim van een goede social mediastrategie? Analyseren en plannen! Maar hoe begin je er nu concreet aan?
1. Analyseer je bestaande social mediakanalen
Welke mensen bereik je vandaag al via social media? Wie zijn ze, waar komen ze vandaan, hoe oud zijn ze, waar reageren ze op, wat delen ze met hun vrienden? Op basis van deze gegevens maak je een basisprofiel van je volgers op. Wees tegelijk ook kritisch: misschien zijn je huidige social mediakanalen wel niet goed opgezet of onderhouden, waardoor de huidige volgersprofielen niet overeenkomen met de gewenste profielen. Hoe ver staan deze profielen van elkaar af?
2. Stel buyer personas voor je social mediakanalen op
Op basis van je analyse maak je per kanaal buyer personas op. Dat zijn profielomschrijvingen van je volgers, met daarin een overzicht van de persoonlijke drijfveren en wat jij als organisatie daar tegenover kan plaatsen qua aanbod en marketingboodschap. Zo krijg je een zicht op welke soort van berichten voor je beoogde doelgroepen kunnen werken.
3. Bepaal de tone of voice van je social mediakanalen
Als je als bedrijf of organisatie op social media actief bent, ben je in het hoofd van je volgers een persoon die de organisatie representeert. De drempel ligt veel lager dan een mail sturen, te bellen of een invulformulier op een website te versturen. Wees je daar bewust van. Dat betekent echter niet dat je familiair moet zijn met je volgers. Je social media vormen nog altijd een onderdeel van je kanalenmix en mogen niet haaks staan op de rest van je communicatiestijl. Denk goed na welke tone of voice je zal hanteren: informeel en toegankelijk, of eerder zakelijk en transparant? Zorg ervoor dat je de nodige huisstijlrichtlijnen vastlegt, zeker als je met meerdere personen je social media onderhoudt.
4. Denk na over call to actions van je berichten
Goede social mediaberichten zetten je volgers in beweging. Dat komt omdat zo’n bericht zo is opgesteld, dat volgers bewust – maar vaak ook onbewust – worden aangespoord om iets te doen. We hebben het niet over foute aansporingen zoals ‘sharing is caring’ of ‘like if you like!’. Call to actions moeten inspelen op de noden van je volgers. Waar liggen zij wakker van? Wat is echt nuttig voor hen? Met welke actie kunnen zij zichzelf verbeteren? Gouden regel: elk bericht moet een waardevolle call to action bevatten, waar het commerciële karakter niet van afdruipt. Don’t sell on social media!
5. Maak je social mediaplan op
Voor velen het moeilijkste deel: stel een kalender op waarin je nauwgezet een aantal zaken vastlegt:
- Publicatiedatum
- Deadline voor aanmaak van je berichten
- Auteur
- Topic van je berichten
- Inhoudelijke omschrijving
- Social mediakanaal dat je inzet
- Keywords en tags
- Beoogde buyer persona
- Call to action gekoppeld aan het bericht
In je kalender bepaal je dus op voorhand de periodiciteit die je op je diverse kanalen zal hanteren. Elke week één, twee, drie bijdragen? Waarover moeten die gaan? Heb je voldoende topics én tijd om dat tempo vol te houden? Speel je hiermee voldoende in op de verwachtingen van je volgers?
Uitrol van je social mediaplan
Eens je dat allemaal bepaald hebt, begint het leuke werk: de uitrol van je plan. We beginnen met het goede nieuws: aangezien je alles netjes hebt gepland, kan je de berichten al perfect op voorhand maken en klaarzetten. Tools zoals Hootsuite of Coschedule kunnen je daar mee helpen. Dat zorgt ervoor dat je niet telkens on the spot content moet creëren, terwijl je andere deadlines of afspraken hebt. Bovendien geeft het je ook de mogelijkheid om tussendoor in te spelen op de actualiteit en extra berichten te posten die inspelen op actuele zaken.
Het minder goede nieuws: social media professioneel inzetten, betekent een structurele tijdsinvestering. Je zet beter gericht in op een beperkt aantal kanalen die je goed onderhoudt, dan overal halfslachtig aanwezig te zijn. Bezint eer ge begint, dus. En kan je het niet zelf onderhouden, huur dan een bekwaam bureau in om het voor jou te doen. Want tegenwoordig verwachten mensen dat je bereikbaar bent via social media en kan je er écht wel het verschil maken.
Onze social mediabegeleiding bij Zomer van Antwerpen
Wij kregen de kans om voor Zomer van Antwerpen de social mediastrategie op punt te zetten. Naast een grondige analyse, de uitwerking van buyer personas, het opstellen van huisstijlrichtlijnen en het social mediaplan, schaafden we ook de bestaande social mediakanalen bij en gaven we intern een social mediaopleiding aan het communicatieteam dat de kanalen verder zou onderhouden.
Het resultaat mag gezien worden: het plan werd mooi uitgerold, de berichten werden professioneel opgesteld en konden de volgers massaal in actie zetten. Met een gemiddelde stijging van meer dan 10% aan volgers en een exponentiële stijging in bereik van hun berichten, mogen we met fierheid stellen dat we zijn geslaagd in ons opzet. En zo hebben wij ook kunnen bijdragen aan een extra fijne zomer in Antwerpen!