fbpx
Tastingfestival Meug

Tastingfestival Meug daagt zintuigen van bezoekers uit

Hoogmis van de smaakbeleving speelt met zintuigen van bezoekers

3de editie Tastingfestival Meug daagt bezoekers uit

Proeven is een samenspel van al je zintuigen. Maar wat gebeurt er als je niet kan zien wat je drinkt? Hoe beleef je dan wat je proeft? Met deze insteek worden bezoekers van de derde editie van Tastingfestival Meug op 23 en 24 februari in het Antwerpse Zuiderpershuis uitgedaagd: wat proef jij als je niet al je zintuigen mag gebruiken?

Tastingfestival Meug

Vergeet alles wat je weet of denkt over een drankfestival. Tastingfestival Meug doet wat anderen niet doen. Meug focust al jaren op de ultieme smaakbeleving voor haar bezoekers. Dat kan alleen maar in een prikkelende setting, met gepassioneerde standhouders die het verhaal achter de fles kunnen vertellen. Dit jaar daagt het festival haar bezoekers op een zeer bijzondere manier uit. Meug speelt letterlijk met de zintuigen van haar bezoekers. Vrijdag doen ze dat tijdens Meug Afterwork met een zorgvuldig gekozen selectie dranken. Zaterdag spelen diverse binnen- en buitenlandse standhouders in op de zintuigen van de festivalbezoeker.

Voedingwetenschapper Terry E. Acree van Cornell University stelde het enkele jaren geleden als volgt:

Smaak kan je niet alleen proeven en ruiken, je kan smaak ook zien. Ons brein vormt alle binnenkomende prikkels om tot smaak. Dit zijn prikkels van de neus, de mond en ook de ogen. Wat je ziet, kan je smaak manipuleren doordat het verandert hoe je de geur interpreteert.

Zonder kijken: rode of witte wijn?

Op vrijdag kunnen bezoekers tijdens Meug Afterwork zichzelf uitdagen met blinde proevers. “Het is verrassend hoe fel onze smaak wordt beïnvloed door wat we zien. De klassieker is blind pils van elkaar proberen te onderscheiden, maar dat is eigenlijk een gokspel. De smaak van commerciële pils ligt heel erg dicht bij elkaar. Wat veel verrassender is, is dat mensen vaak rode en witte wijn niet van elkaar kunnen onderscheiden als ze het uit een zwart glas drinken”, zo stelt Frederik Picard van smaakbureau Meug.

Blindgeleide tasting

Samen met de Vereniging voor Blinden en Slechtzienden VeBes en Visuelehandicap.be wordt er op zaterdag tijdens het festival een blinde geleide tasting georganiseerd om een unieke smaakervaring te beleven. Daarnaast zal ook Dr. Beer de bezoekers uitdagen met drie bieren blind te laten proeven en hen te laten raden naar wat ze precies drinken.

Primeurs te beleven op Meug!

Naast blind proeven, kunnen bezoekers uiteraard ook terecht bij meer dan 40 nationale en internationale standhouders voor de betere bieren, wijnen en spirits. Het festival staat hoog aangeschreven bij standhouders uit binnen- en buitenland, wat ervoor zorgde dat de vraag om deel te nemen groter was dan het aanbod. “We zijn erg blij dat we elk jaar zo veel enthousiaste aanvragen krijgen”, aldus Frederik Picard van Meug. “Ook dit jaar kunnen we in primeur een aantal buitenlandse brouwerijen aan de Belgische drankliefhebber voorstellen. Zo zullen de Hongaarse Horizont Brewery en het Engelse Anspach & Hobday voor het eerst in België te gast zijn.” Voor het eerst zal er ook cachaça, mede en mezcal te proeven zijn op het tastingfestival. Dranken die in België nog niet zo bekend zijn, maar waar het festival graag verandering in wil brengen. “Daag jezelf op Meug uit en ga verder dan je ooit al bent geweest!”, zo besluit Picard.

Praktisch

Tastingfestival Meug 2018

Meug Afterwork: Vrijdag 23 februari | 16u – 22u
Meug Tastingfestival: Zaterdag 24 februari | 14u – 22u

Alle info op www.meug.be

Persvragen of interviews?

Reputations & Meug | Frederik Picard

Tel +32 (0) 496 62 06 94
frederik@reputations.be
www.reputations.be