fbpx

Via recordpoging vraagt topklimster Adriana Brownlee (21) aandacht voor gezond leven

Slaagt jongste klimster ooit de 14 hoogste bergen ter wereld te beklimmen? 

De Britse topklimster Adriana Brownlee (21) is goed op weg naar een nieuw wereldrecord: als jongste ooit de 14 hoogste bergen ter wereld beklimmen. Adriana wil met haar recordpoging andere jongeren inspireren om een gezonde levensstijl na te streven. Tijdens haar tienerjaren worstelde ze met haar zelfbeeld, vandaag is ze trotser dan ooit. Dr. Yannick Nijs, hoofd van Obesity Centre Brussels, zet mee zijn schouders onder deze bijzondere uitdaging.  

Adriana Brownlee startte in 2021 aan haar eerste recordpoging. Vorig jaar beklom ze al drie van de veertien bergen: Mount Everest, Dhaulagiri en Manaslu. In 2022 staan er zes op de planning. Tegen 2024 wil ze alle veertien hoogste toppen hebben bereikt.

Hoewel de hoogste bergen ter wereld beklimmen een grote uitdaging voor haar is, zoekt Adriana de extremen niet op. Dat was echter ooit anders. Als tiener werd haar zelfbeeld enorm beïnvloed door social media. “Ik begon intens te sporten en minder te eten tot ik meer calorieën verbruikte dan dat ik er opat. Ik hoopte op die manier er net zo uit te zien als die atleten, modellen en actrices op Instagram.”, aldus Adriana. “Het duurde lang voor ik besefte dat ieder lichaam anders is en dat accepteerde.” Vandaag is Adriana trots op zichzelf en op haar lichaam. Ze wil anderen inspireren om dat ook te zijn. Alles begint bij een gezonde levensstijl, maar dat is niet altijd eenvoudig.

Dr. Yannick Nijs van Obesity Centre Brussels bevestigt: “We herkennen het denkbeeld van Adriana bij veel tieners, vooral vrouwen. Ze dromen van een ‘perfect’ lichaam en die drang dwingt hen tot extreem eetgedrag. Een gezonde levensstijl draait rond de juiste balans vinden. Zowel bij anorexia als obesitas is dat evenwicht echter zoek.”

Het verhaal van Adriana was zo herkenbaar voor Nijs dat hij besliste haar met Obesity Centre Brussels volop te steunen in haar recordpoging. “We hebben nood aan rolmodellen zoals Adriana die onze jongeren kunnen inspireren. Ze verdienen een forum in de media. Helaas kampen meer en meer jongeren met een laag zelfbeeld, wat extreem eetgedrag kan uitlokken. Er is meer aandacht nodig voor dit onderwerp.”

Cijfers bevestigen deze bezorgdheid. Overgewicht en obesitas zijn een steeds groter wordend probleem bij jongeren, met soms zware gezondheidsproblemen tot gevolg. 12- tot 18-jarigen brengen gemiddeld zo’n 8 uur per dag zittend door. Onderzoek wijst uit dat te lang stilzitten negatieve effecten heeft op de gezondheid van jongeren. Eén van die gezondheidsrisico’s is obesitas.

Dromen najagen

Op haar weg naar een gezonde levensstijl ontdekte Adriana een uitdagende en vermakende sport: bergbeklimmen. Ze haalt er plezier, energie én levenslessen uit. Het was haar vader, een voormalige bergbeklimmer, die haar de sport leerde kennen. Als Adriana haar huidige planning kan blijven volgen, zal zij in 2024 met enkele jaren voorsprong het wereldrecord op haar naam zetten. Adriana houdt via haar online kanalen volgers op de hoogte van haar trainingen, verwezenlijkingen en vooruitgang. Hiermee wil ze jong en oud inspireren om gezond te leven en je dromen na te jagen.

Volg Adriana Brownlee via haar Instagrampagina of website.

Huidige records

Adriana gaat o.a. legende en Netflix-hit Nims Purja en huidige wereldrecordhouder Mingma Gyabu “David” Sherpa achterna.

  • Nims Purja maakte naam en faam door het wereldrecord van de snelste beklimming van alle 14 8000 meter bergen te verpulveren. Hij deed in slechts 6 maanden en 6 dagen wat zijn voorganger in ongeveer 7 jaar deed. Daarnaast brak hij nog 5 andere wereldrecords.
  • Mingma Gyabu “David” Sherpa is op dit moment de jongste persoon ooit die alle 14 achtduizenders beklom. Hij was amper 30 jaar en 166 dagen toen hij na 9 jaar op 20 oktober 2019 zijn laatste beklimming afrondde.

Adriana’s tips voor een gezonde levensstijl

Stel doelen in de vorm van gewoontes

Ga voor één gewoonte per keer

Schrijf ’s ochtends op wat je wilt doen die dag

Ga op zoek naar jouw passie

Wees lief voor jezelf

Onthoud: jouw lichaam is uniek

Over Obesity Centre Brussels

Het Obesity Centre Brussels (OCB) is een behandelingscentrum voor obesitas. Dr. Yannick Nijs en zijn team bieden in hun praktijk een multidisciplinaire aanpak in de strijd tegen overgewicht en obesitas. Obesity Centre Brussels wil mensen sensibiliseren, informeren en behandelen.

Persvragen of interviews?

Adriana Brownlee 

Tel: +44 7 889 23 71 89
a7summits@gmail.com

Bezoek de website.

Obesity Centre Brussels | Dr. Yannick Nijs

Tel: +32 470 58 85 37
yannicknijs@gmail.com

Bezoek de website.

Reputations | Janne De Wachter

Tel: +32 470 60 37 96
janne@reputations.be

www.reputations.be