fbpx

Tweeledige duurzaamheid key to succes voor ingenieurs

Strand-Associates-Consulting-logo

Jongere professionals kiezen voor duurzame bedrijven

Strand evolutie arbeidsmarkt ingenieurs duurzaamheid

De huidig coronacrisis heeft de arbeidsmarkt stevig door elkaar geschud. Zes maanden na de lockdown maakt de Antwerpse consultancy partner Strand Associates Consulting de voorlopige balans op. Ingenieurs blijken vandaag aanzienlijk meer dan andere profielen gezocht te worden, maar de inhoud van vacatures is door de crisis wel veranderd: bedrijven zoeken nu meer naar ingenieurs voor kleinere en routinematige projecten. Kandidaten hechten meer dan vroeger belang aan duurzaamheid: een duurzaam thuiswerkbeleid en het duurzame karakter van het bedrijf zijn doorslaggevend.

Strand Associates analyseerde de evolutie op de Belgische arbeidsmarkt tussen augustus 2019 en augustus 2020 onder 835.080 actieve profielen in 34 sectoren op de professionele netwerksite LinkedIn (LinkedIn Talent Insights). Daaruit blijkt dat de ingenieursmarkt de sterkst groeiende markt in België is, met een groei van 3%. De meest gevraagde competenties bij vacatures zijn gerelateerd hieraan: in 16% van alle vacatures worden ingenieurs- en analyseskills gevraagd.

In het algemeen blijkt dat uitdagend werk (55%), een goede work-life balance (55%) en een competitief verloningspakket (49%) de belangrijkste zaken zijn waar werkzoekenden vandaag belang aan hechten. “Als we inzoomen op ingenieursprofielen, merken we dat jongere professionals het zeer belangrijk vinden dat hun bedrijf op een betekenisvolle manier bijdraagt aan de maatschappij. Zij stellen dan ook vragen over onder andere duurzaamheid, veel meer dan hun oudere collega’s.”, aldus Imke Bongers, teamlead Engineering bij Strand Associates Consulting.

In de (petro)chemische sector worden veel ingenieursprofielen gezocht, maar sinds de crisis is de aard van de projecten waarvoor ze worden gevraagd, veranderd. “Waar er pre-corona meer greenfieldprojecten of optimalisaties werden uitgevoerd, merken we nu dat er meer op kleinere onderhoudswerken wordt ingezet.”, licht Bongers toe. Dat staat in schril contrast met wat de kandidaat over het algemeen wil: hij geeft een duidelijke voorkeur aan innovatieve processen en het ontwerpen van nieuwe installaties in plaats van louter aanpassingswerk.

Vernieuwing en een focus op tweeledige duurzaamheid is de toekomst: enerzijds op vlak van HR, door het implementeren van een duurzaam thuiswerkbeleid, en anderzijds door een duurzame shift in het karakter van het bedrijf en de producten dat het aanbiedt.

Imke Bongers, Teamlead Engineering Strand Associates Consulting

Wat betreft de verwachtingen van een jobzoeker in (petro)chemie, spelen de reistijd naar het werk en work-life balance een zeer grote rol. Maar terwijl thuiswerk bij veel bedrijven definitief is ingeburgerd, blijft deze shift in de (petro)chemie voorlopig uit. “We zien nu al dat petrochemische bedrijven zich opmaken voor een fulltime terugkeer naar kantoor, terwijl kandidaten wel veel belang aan gedeeltelijk thuiswerk hechten. Dit gecombineerd met het uitstellen van nieuwe projecten, maakt het niet gemakkelijk voor bedrijven in deze sector om kandidaten aan te trekken en aan zich te binden.”, volgens Bongers.

Wat biedt de toekomst?
De afgelopen zes maanden waren een duidelijke wake-upcall voor de (petro)chemische sector hoe overeind te blijven én de juiste ingenieurs aan te trekken. De komende zes maanden kunnen – mits de juiste lessen getrokken worden – een positief vervolg geven. “Vernieuwing en een focus op tweeledige duurzaamheid is de toekomst: enerzijds op vlak van HR, door het implementeren van een duurzaam thuiswerkbeleid, en anderzijds door een duurzame shift in het karakter van het bedrijf en de producten dat het aanbiedt.”, besluit Bongers.
Over Strand Associates Consulting

Strand Associates is een niche consultancy partner voor bedrijven op zoek naar expertise in Engineering, Pharmaceutical Affairs, Supply Chain Management, ICT & Digital en/of Finance. Onze focus is steeds toegevoegde waarde creëren, in lijn met de professionele goals van onze klanten, en dat dankzij de inzet van onze gespecialiseerde consultants. We investeren sterk in de (markt)kennis van onze mensen om de behoefte van de klant echt te verstaan.

Persvragen of interviews?

Reputations | Frederik Picard

 +32 496 62 06 94
frederik@reputations.be
www.reputations.be

Strand Associates | Imke Bongers

Teamlead Engineering
+32 0478 07 69 32
i.bongers@strandassociates.be