fbpx

Waarom je niet moet bloggen om te bloggen.

De B van bedachtzaam bloggen!

Veronika Zonova

Marketing- en communicatiestrateeg

Wist je dat er 7 miljoen blogposts per dag gepubliceerd worden (Statista, 2021)? Misschien zette het je al aan het denken en vroeg jij je al af of je dat ook niet moest beginnen. Bij Reputations zijn we er toch niet van overtuigd dat je per se aan het bloggen moet slaan.

Ben je verrast? Was jij, net als vele anderen, overtuigd dat bloggen een essentieel element van je marketingstrategie moest zijn? Dat iedereen dat moet doen? Wel, wij vinden bloggen om te bloggen maar niets.

Alles hangt af van jouw doelgroep en jouw merkstrategie. Misschien is een goede relatie met pers veel effectiever voor jouw profilering. Misschien zet jij beter in op het maken van interessante video’s?

We horen vaak: “Ik wil een blog want dan komen de klanten automatisch!”. Of: “Ik wil een blog, want dan kan ik op één in Google komen!”

Helaas pindakaas. Die stellingen zijn onjuist en wel hierom:

Blogs om thought leadership te ondersteunen

Blogs zijn gemaakt om ’thought leadership’ te ondersteunen. Thought leadership betekent dat jij in jouw werkveld een sterke breinpositie hebt verworven bij jouw publiek. Als je eerst niet goed hebt nagedacht over jouw merkstrategie (positionering – merkbetekenis – profilering) dan is het maken van sterke, effectieve blogs erg moeilijk. Wellicht berusten jouw blogberichten op niet meer dan copy-paste van je concurrenten. Dat is het laatste waar mensen op zitten te wachten: meer van wat er al is…

Let’s change that!

Blogs zonder achterliggend plan zijn zoals reacties op HLN-artikels. Er zijn er veel, maar je bent er niets mee.

Zonder een duidelijke contentstrategie loop je het risico dat je zomaar wat vertelt. Je verovert een stukje interwebs nobody cares about. Dat is vooral voor jezelf jammer, want contentcreatie is niet echt goedkoop. Een copywriter kost jou snel 60 EUR per uur. Als je hem of haar aan het tempo van een gemiddelde Belgische regeringsvorming laat werken, tikt jouw contentrekening snel aan.

Bedrijven zonder contentstrategie vertellen al te vaak enkel over zichzelf. En laat net die borstklopperij en opschepperige praat over waarom hun product de beste is vertrekkend vanuit de functionele voordelen van product X, bla bla bla, net zijn wat koude leads niet willen horen in die eerste fase van hun customer journey.

Begin dus met een contentstrategie die matcht met de noden van jouw klanten.

Weet je niet welke emotionele voordelen jouw product of dienst rijk is? Ken je de emotionele transformatie niet die je bij jouw klant kan teweegbrengen? Kruip dan eerst eens in jouw pen om de klantreis of customer journey uit te tekenen en een degelijke storyline te schrijven. Mensen houden van verhalen! What’s yours?

Misschien past bloggen gewoonweg niet bij jouw doelgroep. Zijn het eerder luisteraars tijdens het joggen of fervente Youtubers? Dan kan je beter jouw content via andere formats verspreiden.
Hoe laat je blogs WEL voor jou werken?
  • Denk na over jouw merkreputatie (positionering, merkbetekenis en de profilering).
  • Teken alle customer journeys of klantreizen uit.
  • Bepaal welke emotionele & functionele transformatie jouw oplossing bij je klanten kan teweegbrengen.
  • Zet een degelijke FAQ op!
reputations icon delen share blauw blue
Meer weten over merkstrategieën en customer journeys?

Bekijk ons opleidingenaanbod op maat en contacteer ons gerust voor een vrijblijvend gesprek.