fbpx

Wereldkampioenschap Inademen vraagt aandacht voor zuurstoftherapie

Gedurende de hele zomer ging het Belgische groeibedrijf Oxypoint op zoek naar de wereldkampioen inademen. Kandidaten konden deelnemen door een filmpje in te sturen van hun topprestatie. Zondag vindt de finale van het wereldkampioenschap plaats op het Ballonfestival in Sint-Niklaas. Oxypoint vraagt op die manier aandacht van het grote publiek voor een betere zuurstoftherapie in ziekenhuizen, die tot op vandaag in veel ziekenhuizen nog altijd hetzelfde wordt toegepast als 100 jaar geleden.

De langste adem

Zondag 8 september om 14.30 uur zal de finale van het wereldkampioenschap plaatsvinden tijdens de Vredefeesten in Sint-Niklaas. Geen betere plek om aandacht te vragen voor zuurstoftherapie dan op het ballonfestival dat tegelijk plaatsvindt en waar tientallen luchtballonnen opstijgen van op de Grote Markt. De kandidaat die het langste kan inademen, en dus het WK wint, zal die avond nog kunnen opstijgen in een luchtballon.

Aandacht voor zuurstoftherapie

Meer dan 350.000 patiënten in Belgische ziekenhuizen krijgen jaarlijks zuurstoftherapie, wat het één van de meest voorkomende therapieën in het ziekenhuis maakt. De manier waarop zuurstof wordt toegediend is de laatste 100 jaar echter amper veranderd. En hier wil Oxypoint verandering in brengen.

Innovatie in zuurstoftherapie

“Dokters en verpleging beseffen vaak niet hoe vervelend het is om op de klassieke wijze zuurstof in de neus te krijgen”, zegt Philip Hendrickx, die 7 jaar geleden aan de basis lag van Oxypoint als spin-off van de Universiteit Antwerpen.

“Traditionele zuurstoftherapie veroorzaakt uitdroging van de neus, wat kan leiden tot irritatie, korstvorming, neusbloedingen en hoofdpijn. Dat komt omdat zuurstof continue wordt toegediend, zowel bij in- als uitademen.”, aldus Hendrickx. Hij ontwikkelde samen met zijn team een innovatieve flowmeter waarbij je naast continue zuurstoftoevoer ook kan kiezen voor een dosis zuurstof enkel bij inademing. Dit geeft meer comfort voor de patiënt en optimaal zuurstofverbruik voor het ziekenhuis. “Een win-win voor zowel patiënt, ziekenhuis als het milieu”, licht Hendrickx toe.

Klaar om Europa te veroveren

In België verkocht Oxypoint al meer dan 3000 toestellen aan 25 ziekenhuizen. Vorig jaar kondigde Oxypoint aan om na een kapitaalinjectie de verkoopsactiviteiten geografisch uit te breiden alsook een nieuwe generatie producten te ontwikkelen. Met veelbelovende resultaten in 6 Europese landen en de lancering van een digitaal toestel nog eind dit jaar, raakt Oxypoint alvast op kruissnelheid.

Persvragen of interviews?
Oxypoint | Paul Hermans

Tel +32 (0) 476 75 37 01
paul.hermans@oxypoint.eu
www.oxypoint.eu

WK Inademen – Persuitnodiging

Zondag 8 september
14u30 – 15u
H.Heymanplein (Wereldmarkt), Sint-Niklaas